Letartóztatták az egyik legismertebb orosz tábornokot a Wagner-lázadás miatt

Letartóztatták Szergej Szurovikin orosz tábornokot – jelentette szerdán a The Moscow Times orosz nyelvű szolgálata két, a védelmi minisztériumhoz közel álló, névtelenséget kérő forrásra hivatkozva.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta Szurovikin állítólagos letartóztatását, akit szombat óta nem láttak a nyilvánosság előtt, amikor Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője fegyveres lázadást indított az orosz katonai vezetés ellen.

„A vele kapcsolatos helyzet nem volt rendben a hatóságok számára. Többet nem mondhatok”

– mondta az egyik forrás.

A másik forrás megerősítette, hogy a letartóztatásra „Prigozsinnal összefüggésben” került sor.

„Úgy tűnik, ő [Szurovikin] Prigozsin oldalát választotta a felkelés során, és most a tökeinél fogva kapták el”

– mondta a forrás.

Amikor a tábornok jelenlegi tartózkodási helyéről kérdezték, a forrás azt válaszolta: „Ezt az információt még belső csatornáinkon keresztül sem kommentáljuk”.

Amnesztiát kapott Prigozsin és a zendülő wagner-zsoldosok

A Kreml azt ígéri, hogy nem lesz megtorlás.

Korábban szerdán Vlagyimir Romanov háborúpárti katonai blogger mondta azt, hogy Szurovikint vasárnap vették őrizetbe, egy nappal Prigozsin meghiúsult lázadása után. Romanov azt állította, hogy Szurovikin most a moszkvai Lefortovo börtönben van.

Alekszej Venediktov, a bezárt Ekho Moszkvij rádióállomás főszerkesztője a Telegramon azt írta, hogy Szurovikin három napja nem tartja a kapcsolatot a családjával.

A The New York Times kedden meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Szurovikin előzetesen tudott Prigozsin tervéről, hogy lázadást szít Oroszország katonai vezetése ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán „spekulációként” és „pletykaként” utasította el a tábornokkal kapcsolatos híreket.

Szurovikin 2022 októbere és 2023 januárja között három hónapig irányította az orosz erőket Ukrajnában, amíg Valerij Geraszimov vezérkari főnök le nem váltotta.

Amikor egymással harcol az orosz elit: elbukott a Sojgut leváltani akaró trió

Az FSZB hiúsította meg Kadirov, Prigozsin és Szurovikin tervét.