Amikor egymással harcol az orosz elit: elbukott a Sojgut leváltani akaró trió

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin, Ramzan Kadirov csecsen vezető és a nemrég lefokozott Szergej Szurovikin tábornok egy orosz emberi jogi szervezet vezetője szerint vereséget szenvedett abban a törekvésében, hogy kiszorítsa Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert a hatalomból.

Vlagyimir Osecskin, a Gulagu.net csoport alapítója szerint Prigozsin, Kadirov és Szurovikin tavaly ősszel összefogtak, és sikertelenül próbálták átvenni az orosz védelmi minisztérium, és ezzel együtt az ukrajnai háború irányítását.

Osecskin értesülései alapján Prigozsin a védelmi minisztérium helyettesi posztjára vagy a védelmi miniszteri posztra pályázott. Kadirov a Nemzeti Gárda élére készült”. Szurovikin is ekkoriban (2022. október 8-án) lett az ukrajnai orosz haderő parancsnoka.

Osecskin szerint azonban az orosz belbiztonsági ügynökség, az FSZB tudomást szerzett a „triumvirátus” tervéről, és meghátrálásra kényszerítette őket.

„Egyikük sem volt hajlandó kockáztatni a saját jólétét a közös, sikeres és fényes jövő érdekében”

– írja Osecskin.

Megszólalt egy korábbi Wagner-zsoldos: Ez a hadsereg olyan, mint egy szekta

Az orosz „magánhadsereg” egyik korábbi tagja mesélt milyen egy olyan csoportban harcolni melynek mottója: A halál az üzletünk, és jól megy az üzlet.

Szurovikin volt hármuk közül az első, aki elbukott, amikor 2023. január 11-én, mindössze három hónapnyi parancsnoki pozícióban töltött idő után lefokozták. Helyére a sokkal lojálisabb, Valerij Geraszimov tábornok került.

„Prigozsin piszkos módszereket alkalmazott, például nyilvánosan sértegette a tábornokokat, amivel Szurovikinnak rossz szolgálatot tett”

– véli Osecskin.

„Prigozsin és Kadirov minden módon megpróbálták demonstrálni Putyinhoz való közelségüket, de a Putyin és Kadirov közötti alkalmi találkozókon kívül semmi sem történt. Láthatjuk, hogy nem születtek [kedvező] személyi döntések”.

Osecskin szerint az FSZB már régóta aktát vezet Prigozsinról, aki az 1980-as években erőszakos bűncselekmények miatt hosszú börtönbüntetését töltötte.

„És amíg van ilyen kompromat, addig Prigozsin számára nincs politikai jövő”

– írja Osecskin.

Oroszország „szent háborúja” Ukrajna és a Nyugat ellen

Az orosz vezetés tisztában van vele, hogy az orosz népben élő messianisztikus küldetéstudat, mennyire komoly támogatást jelenthet számára egy háború során.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.