Az antiszemitizmus új formái új veszélyeket jelentenek

Az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatásával foglalkozó koordinátora szerint az antiszemitizmus új formái terjednek a digitális korban.

Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet előmozdításával foglalkozó koordinátora szerint, miközben az antiszemitizmus régi formái, amelyek az összeesküvés-elméletekből, a rasszizmusból, a vallási előítéletekből, a bűnbakképzésből és egyebekből erednek, még mindig uralkodóak, az antiszemitizmus új formái is megjelennek, amelyek új kihívásokat jelentenek.

Von Schnurbein úgy véli, hogy a digitális korban az antiszemitizmus elleni küzdelem két jelentős kihívása a közösségi média és a mesterséges intelligencia, előbbi ugyanis számos platformot biztosít a zsidógyűlölet és az Izrael-ellenes érzelmek számára.

Von Schnurbein elképzelt egy olyan mesterséges intelligencia helyzetet, amelyben létrehoznának egy virtuális koncentrációs tábort, és a rabok azt mondanák, hogy ez nem is olyan rossz, tekintve, hogy ingyen ételt és szállást kapnak. A példa világosan mutatja, hogy a mesterséges intelligenciára szabályozást kell alkalmazni, hogy ilyesmi ne történhessen meg – mondta.

A közösségi média veszélyt jelent, mivel platformot biztosít az összeesküvés-elméletek terjedéséhez, ahogyan ez a COVID-19 járvány idején is történt, amikor a zsidóknak a betegség terjedésében való részvételéről szóló összeesküvés-elméletek nagyon sok halálos áldozatot követeltek.

Von Schnurbein az antiszemitizmus egy másik formájára is felhívta a figyelmet: A holokauszttagadás és -torzítás, amelyet Oroszország terjeszt a holokauszt bagatellizálásával.

Az antiszemitizmus a 21. század eleje óta virulens, és nemcsak a zsidó közösségre, hanem a demokráciára is hatással van – tette hozzá von Schnurbein.

Bár a holokauszttagadás ma már illegális Európában, a holokauszt eltorzítása és bagatellizálása sokkal összetettebb, és ennek megelőzése érdekében sokkal inkább a holokausztra való emlékezést kell támogatni – mondta von Schnurbein, kiemelve az oktatás fontosságát.

Az Izrael-ellenesség és az antiszemitizmus közötti kapcsolatról Von Schnurbein azt mondta, hogy az Izraellel szembeni kritika, amennyiben nem tartalmaz antiszemita trópusokat, nem tekinthető antiszemitizmusnak. Egy európai zsidók tízezrei körében végzett európai szintű felmérés azonban kimutatta, hogy az antiszemitizmus legártalmasabb formája a holokauszthoz kapcsolódik azáltal, hogy Izrael palesztinokkal szembeni bánásmódját online összehasonlítja azzal, ahogyan a nácik bántak a zsidókkal.

Von Schnurbein megjegyezte, hogy az antiszemitizmus növekedése az uniós tagállamok körében nagyobb tudatosságot teremtett azzal kapcsolatban, hogy az antiszemitizmus milyen negatív hatással lehet az emberi jogokra és a demokráciára. Ennek eredményeként több mint 1000 szervezet támogatta vagy fogadta el az IHRA antiszemitizmusra vonatkozó munkadefinícióját.

Brüsszel irányt váltana az antiszemitizmus elleni küzdelemben

A koronavírus-járvány kitörése óta 13 szorosára nőtt az antiszemita tartalmak száma bizonyos német nyelvű Twitter-, Facebook-, illetve Telegram-csatornákon.