Bidenék a kukába dobták Trump Izraellel kapcsolatos döntését

Mindazonáltal az USA nagyra értékeli az Izraellel mint „start-up nemzettel” folytatott tudományos és technológiai együttműködést.

A Biden-kormányzat nemrég elrendelte a tudományos és technológiai együttműködés megszüntetését az Izrael által a zöld vonalon túli, Izrael által elfoglalt területekkel

jelentette vasárnap az izraeli közszolgálati rádió.

Ez visszatérést jelent az Obama-kormányzat politikájához, amely előírta, hogy az 1967-es határokon túl fekvő földrajzi területeken (Júdea és Szamária, Kelet-Jeruzsálem és a Golán-fennsík) nem szabad együttműködést folytatni. A Fehér Ház akkor jelezte, hogy az ilyen együttműködés

„összeegyeztethetetlen az Egyesült Államok külpolitikájával”.

Az „új” irányelvet néhány hete a kongresszussal is közölték. Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője az izraeli közszolgálati rádiónak elmondta, hogy ez az irányelv egyszerűen azt az évek óta következetes amerikai álláspontot tükrözi, amelyet ez a kormányzat is megerősített.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is a kétállami megoldás elérésére irányuló tárgyalásokon dolgozik, ahol Izrael békében és biztonságban élne egy életképes palesztin állam mellett. A tisztviselő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok nagyra értékeli az Izraellel, mint „induló nemzettel” folytatott tudományos és technológiai együttműködést, és hogy ez az erős együttműködés Izraellel folytatódni fog.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Rendesen helyretették az Izraelbe delegált amerikai nagykövetet

Szokatlan helyről érkezett a helyreigazításra való felszólítás.