Amerika és Magyarország közösen vette védelmébe Izraelt az ENSZ-ben

„Régóta aránytalanul nagy figyelmet fordítanak Izraelre, és ennek véget kell vetni” – áll a 27 ország által aláírt közleményben.

Egy 27 országból álló csoport kedden közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát az ENSZ által létrehozott, Izraellel foglalkozó vizsgálóbizottság határozatlan idejű megbízatása miatt.

A Michele Taylor amerikai ENSZ-nagykövet által átadott nyilatkozat bírálta az Izraelnek az Emberi Jogi Tanácsban tulajdonított „aránytalan figyelmet”.

„Úgy véljük, hogy ennek a vizsgálóbizottságnak a jellege újabb bizonyítéka annak a régóta tartó, aránytalan figyelemnek, amelyet Izraelnek szentelnek a Tanácsban, és amelynek véget kell vetni”

– olvasható a nyilatkozatban.

A nyilatkozatot 27 ország írta alá: Albánia, Ausztria, Bulgária, Kamerun, Kanada, Horvátország, Csehország, Eswatini, Fidzsi-szigetek, Guatemala, Magyarország, Izrael, Olaszország, Kenya, Libéria, Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Észak-Macedónia, Palau, Pápua Új-Guinea, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Togo, Kamerun, Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.

Ez öt országgal több, mint ahányan a vizsgálóbizottságot és annak tagjait bíráló korábbi nyilatkozatot aláírták.

Izrael-barátsága miatt támadják a magyar EU-biztost

Egy palesztin lap szerint Várhelyi Olivérnek az „Izrael-lobbi” helyett inkább „antiszemita főnökével”, Orbán Viktorral kellene foglalkoznia.

„Továbbra is úgy gondoljuk, hogy véget kell vetni ennek a régóta tartó aránytalan vizsgálatnak, és hogy a Tanácsnak minden emberi jogi problémával, országtól függetlenül, kiegyensúlyozottan kell foglalkoznia. Sajnálatos módon aggódunk amiatt, hogy a vizsgálóbizottság továbbra is hozzá fog járulni a helyzet polarizációjához” – hangsúlyozta a nyilatkozat.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter válaszában megköszönte az aláíróknak, hogy ellenzik „az Emberi Jogi Tanács Izrael iránti megszállottságát”.

„A vizsgálóbizottság az ENSZ és az Emberi Jogi Tanács szégyenfoltja.

Biztosai Izrael-ellenes álláspontjuk miatt lettek kiválasztva, és antiszemita kijelentéseik ellenére továbbra is betöltik szerepüket” – írta a miniszter a Twitteren.

„Egy ilyen testületnek nincs helye az ENSZ-ben. Köszönjük az Egyesült Államoknak és a többi 26 országnak, akik kiálltak ezzel a testülettel szemben, és felszólítottak, hogy vessenek véget az Izrael elleni diszkriminációnak az ENSZ-ben” – tette hozzá.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.