Iszlamista támadást akadályoztak meg Bécsben

Három feltételezett iszlamistát tartóztattak le Ausztriában, akik állítólag támadást terveztek az éves LMBTQ+ Pride felvonulás ellen – közölte a rendőrség.

A Bécsben tartott felvonuláson több mint 300 000 ember vett részt.

Az osztrák biztonsági szolgálatok közölték, hogy a szombaton otthonukban letartóztatottak 14, 17 és 20 éves fiatal férfiak voltak.

Részleteket nem közöltek, de hozzátették, hogy fegyvereket, köztük késeket, baltát és légpuskákat foglaltak le.

Omar Haijawi-Pirchner, az osztrák belügyi hírszerzés vezetője vasárnap sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a letartóztatásokat.

Elmondta, hogy a rendőrség a tervezett támadás részleteinek felfedésével a felvonulás utánig várt, hogy a résztvevők ne érezzék magukat nyugtalannak.

„A terrorizmusnak végső soron ez a célja, hogy szorongást és félelmet keltsen a lakosságban. A mi feladatunk is az, hogy ezt ne engedjük megtörténni”.

Haijawi-Pirchner elmondta, hogy a férfiak bosnyák és csecsen származású osztrák állampolgárok voltak, és egyikük már ismert volt a rendőrség előtt más terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt.

Az osztrák hatóságok tisztában voltak azzal, hogy az úgynevezett Iszlám Állam (IS) további támadásokat szorgalmazott – tette hozzá.

„Vannak felhívások arra, hogy ismét támadásokat hajtsanak végre Európában, és az Europol éppen néhány napja tett közzé egy erre vonatkozó jelentést” – mondta. „Ezt nagyon komolyan vesszük”.

Az IS legutóbbi ausztriai támadására 2020 novemberében került sor, amikor egy fegyveres tüzet nyitott Bécs egyik népszerű szórakozóhelyén, négy embert megölve és 23 másikat megsebesítve.

Fotó: Unsplash 

Egy ISIS-feleség bizarr média körútja

Megtévesztett áldozat, vagy hideg szívű terror-feleség? Még mindig tart a vita a brit sajtóban Shamima Begum ügyével kapcsolatosan.