Bűnösnek találták a pittsburghi zsinagóga lövöldözés elkövetőjét

tree of life

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb antiszemita támadását elkövető gyilkos minden vádpontban bűnös – derült ki a szövetségi esküdtszék péntek reggel hozott ítéletéből.

Robert Bowers 2018. október 27-én 11 zsidót ölt meg egy pittsburghi zsinagógában, és összesen 63 vádpontban emeltek vádat ellen – írja a JTA.

A tárgyalás ítélethozatali szakasza június 26-án kezdődik, amelynek során a hét nőből és öt férfiból álló esküdtszék mérlegelni fogja, hogy a vádlottra halálbüntetést szabjanak-e ki. A védőügyvédek közölték a bírósággal, hogy felkészültek a mentális egészséggel kapcsolatos védekezésre, és tanúkat is hoznak a tanúk padjára.

A tárgyalás áprilisban kezdődött az esküdtek kiválasztásával, és az ügyvédek május 30-án tartották nyitóbeszédüket, amivel kezdetét vette a lövöldözés túlélőinek és az elsősegélynyújtóknak a támadásról és annak következményeiről beszámoló 11 napos, megrázó tanúvallomása.

Pénteken az áldozatok és a túlélők családtagjai zsúfolásig megtöltötték a tárgyalótermet és egy további termet, ahol videón keresztül követhették az eljárást.

A támadás áldozatai Joyce Fienberg, Richard Gottfried, Rose Mallinger, Jerry Rabinowitz, Cecil Rosenthal, David Rosenthal, Bernice Simon, Sylvan Simon, Daniel Stein, Melvin Wax és Irving Younger voltak. Ők az épületben akkoriban működő három közösségben imádkoztak: Az Élet Fája, a Dor Hadash és az Új Fény.

A védelem soha nem vitatta, hogy ügyfelük követte el a lövöldözést, és úgy döntöttek, hogy nem hívnak tanúkat és nem mutatnak be bizonyítékokat a tárgyaláson.

Egyetlen érvük, amelyet Elisa Long fogalmazott meg csütörtöki rövid záróbeszédében, az volt, hogy megcáfolják a főbenjáró vádat, miszerint Bowers bűnös „a vallási meggyőződés szabad gyakorlásának akadályozásában, ami halált eredményezett”. A védőügyvédek, élükön Judy Clarke neves ügyvédnővel, várhatóan azzal érvelnek majd, hogy védencük epilepsziában, skizofréniában és más mentális betegségekben szenvedett, és ezzel próbálják megakadályozni, hogy halálra ítéljék.

Életet menthettek a pittsburghi zsinagóga-merényletet követő óvintézkedések

Poway polgármestere szerint az októberi, szintén zsinagógát érő halálos lövöldözés után életbe léptetett intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy ezúttal csupán egy áldozatot követelt a támadás.