Az USA ,,a béke akadályának” tartja a zsidó telepbővítéseket

Izrael megkönnyítette a telepek bővítésének a folyamatát, ami nem tetszik az amerikaiaknak.

Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő vasárnap este azt mondta, az Egyesült Államokat ,,aggodalommal töltik el az izraeli telepigazgatási rendszerben bekövetkezett változásokról szóló jelentések, amelyek felgyorsítják a telepek tervezését és jóváhagyását” – írja az Ujkelet.live

,,Régóta fennálló politikának megfelelően az Egyesült Államok ellenzi az olyan egyoldalú intézkedéseket, amelyek megnehezítik a kétállami-megoldás megvalósítását, és akadályozzák a békét”

– tette hozzá Miller.

Az Egyesült Államok felszólította Izraelt, hogy teljesítse korábbi kötelezettségeit, és ,,térjen vissza a de-eszkalációt célzó párbeszédhez” Júdea és Szamáriában.

Az amerikai reakció azután érkezett hogy az izraeli kabinet vasárnap jóváhagyott egy határozatot, amely lehetővé teszi az új otthonok jóváhagyási folyamatának felgyorsítását Júdea és Szamária zsidó telepein, jelentette a Walla hírportál. Az építési tervek jóváhagyására vonatkozó jogkört Joáv Gallant védelmi minisztertől Becalel Szmotrich pénzügyminiszterre ruházták át.

A határozat korlátozza a miniszterelnök és a védelmi miniszter ellenőrzési körét a telepek építési terveinek jóváhagyása felett, ezzel gyakorlatilag megbénítja az Egyesült Államok és más országok azon képességét, hogy rákényszerítsék a kormányt az ilyen tervek felfüggesztésére.

Az építési terveket csak kétszer kell politikai szinten jóváhagyni: az első szakaszban, amikor a kezdeti tervezés elkezdődik, és az utolsó szakaszban, amikor a vállalkozókra vonatkozó pályázatokat írják ki.

Évtizedeken keresztül politikai szinten négy-öt alkalommal kellett „zöld utat” adni az ilyen terveknek. Ez lelassította a telepeken az építkezést, és több lehetőséget adott az ilyen tervek leállítására.

Szmotrich vasárnap bejelentette, hogy hétfőn összeül a tervezést és építést jóváhagyó kormánybizottság, hogy a telepeken mintegy 4500 új lakást hagyjanak jóvá.

Két telep története: ha terroristák építkeznek rendben, ha zsidók akkor probléma

Falut építenek a palesztinok, melynek különleges lakhatási feltétele van: terroristának kell lenni. De ez úgy tűnik nem zavarja a Nyugatot, és nem tartja a „béke akadályának”.