Megemlékezés lesz a kecskeméti zsidóság áldozatainak emléknapján

A megemlékezésnek a város egyik régi orthodox zsinagógája, mely ma a Magyar Fotográfiai Múzeumnak ad helyet.

Hosszú évek után Kecskeméten egy új zsidó közösség alakul a régi orthodox hagyományokat követve, rabbijuk Radziner Shalom Ber vezetésével. Idén először tart harminc év után megemlékezést a közösség, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetséggel közösen a holokauszt kecskeméti áldozatainak emléknapján, bízunk abban, hogy Ön is részt vesz ezen a jelentőségteljes eseményen!  olvasható a Zsido.com megemlékezésről szóló cikkében.

Holokauszt-megemlékezés Kecskeméten

A megemlékezésnek a város egyik régi orthodox zsinagógája, mely ma a Magyar Fotográfiai Múzeumnak ad helyet, a háború előtt a kecskeméti orthodox zsidó közösség hitéleti központja volt. 1944. június 27-29. között a kecskeméti zsidóságot deportálták, utánuk szinte csak az épület maradt, mely azóta őrzi emléküket.

Az elhurcolt közösségre emlékeznek Demecs Zsolt fotográfus kiállításával is, mely megtekinthető június 27-28-án (kedd, szerda) a múzeumban.

Köszöntőt mond: Dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere, valamint Dr. Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója is.

Dátum: 2023.06.27. 16:30

Helyszín: régi Orthodox Zsinagóga (Magyar Fotográfiai Múzeum, 6000 Kecskemét, Katona József tér 12.)

A kecskeméti új zsinagóga márványtáblájának margójára

A kecskeméti lehet az első zsinagóga, ahol a miniszterelnök neve a falon szerepel. Cseh Viktor írása.