Elhunyt a Pentagon-iratok kiszivárogtatója

Daniel Ellsberg, aki kiszivárogtatta a vietnami háború szigorúan titkos, Pentagon-iratok néven ismert történetét, pénteken 92 éves korában hunyt el kaliforniai otthonában.

Halálát a családja közleményben erősítette meg. Ellsberg március 1-jén barátainak és támogatóinak küldött e-mailben jelentette be, hogy hasnyálmirigyrákja van, és visszautasította a kemoterápiát.

Azt mondta, hogy a hátralévő idejét azzal fogja tölteni, hogy előadásokat és interjúkat ad az ukrajnai orosz invázióról, a nukleáris háború veszélyeiről és az első alkotmánykiegészítés védelmének fontosságáról.

A Pentagon-iratok 1971-ben keltettek szenzációt, amikor − először a The New York Times, majd a The Washington Post és egyéb lapok is − közzétették őket, miután a legfelsőbb bíróság felülbírálta a Nixon-kormányzatot abban a kérdésben, hogy a közzététel veszélyezteti-e a nemzetbiztonságot.

Daniel Ellsberg és Anthony Russo volt az, aki átadta a sajtónak a „Pentagon-iratok” néven ismert tanulmányt. A 7000 oldalas titkosított anyag a vietnámi háború történetét dolgozta fel. A munkát még Robert McNamara, Johnson demokrata elnök védelmi minisztere rendelte meg.

McNamara átfog képet akart kapni az USA vietnámi háborújának történetéről, és segíteni akart utódainak elkerülni azokat a hibákat, amelyeket ő csak jóval később ismert be.

Azt azonban esze ágában sem volt nyilvánosságra hozni, hiszen az anyagból két dolog még a legelfogultabbak számára is kiderül:

a vietnámi háború nem egyszerűen drága, kegyetlen és véres, de az amerikaiak számára megnyerhetetlen fegyveres konfliktus; ráadásul ezt már 1955 óta az összes amerikai elnök és adminisztrációja tudja.

Daniel Ellsberg maga is szerzője volt a tanulmánynak. Személyes tapasztalatai voltak arról, hogy hosszú évek óta a háború sehova nem mozdul, és ezzel a hadsereg irányítói éppúgy tisztában vannak, mint a politikusok, akik egymás között nyíltan beszélnek erről, de a nyilvánosság előtt szemérmetlenül hazudoznak.

A háború végére, 1975-re több mint 58 ezer amerikai halt meg, és 304 ezer sebesült meg. Közel 250 ezer dél-vietnámi katona, mintegy egymillió észak-vietnámi katona és vietkong gerilla, valamint több mint kétmillió civil halt meg Észak- és Dél-Vietnámban, Laoszban és Kambodzsában.

„Tudom, milyen érzés, amikor a faludat bombázzák, és az otthonodat lerombolják”

A The New York Timesban jelent meg véleménycikke a vietnámi háború ikonikus fotóján szereplő kislánynak.