A brutálisan meggyilkolt újságíró özvegye perli a Pegazust gyártó izraeli céget

A meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi özvegye azt állítja, hogy az NSO Group által kifejlesztett megfigyelőszoftverrel kémkedtek az üzenetei után a férje halálát megelőző hónapokban – jelentette szombaton az i24NEWS.

A keresetlevélben Hanan Elatr Hasogdzsi azt állítja, hogy az NSO „szándékosan célba vette” az eszközeit, és „mérhetetlen károkat okozott neki, mind férje tragikus elvesztése, mind pedig saját biztonságának, magánéletének és autonómiájának elvesztése révén”.

Az NSO, amely világszerte megfigyelési technológiát forgalmaz hírszerző ügynökségek és bűnüldöző szervek számára, korábban tagadta, hogy technológiáját használták volna Hasogdzsi meghackelésére.

A szaúdi királyi családdal kritikus újságírót 2018 októberében ölték meg és darabolták fel az isztambuli szaúdi konzulátuson a szaúdi titkosszolgálat emberei.

A Biden-kormányzat által 2021 februárjában közzétett hírszerzési jelentés szerint Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg hagyta jóvá Hasogdzsi meggyilkolását.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium egyébként nemrégiben feketelistára tette az NSO Groupot, megtiltva neki, hogy amerikai technológiát használjon működéséhez, sőt az Apple is beperelte az izraeli céget, és állandó végzést kért az NSO Group eltiltására az Apple szoftverek, szolgáltatások és eszközök használatától.

Pegazussal figyelték meg a meggyilkolt szaudi újságíró feleségét is

Az NSO korábban tagadta, hogy kémszoftverét Hasogdzsi vagy felesége telefonjainak megtámadására használták volna a neves szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolása előtt.