Pegazussal figyelték meg a meggyilkolt szaudi újságíró feleségét is

A Citizen Lab csoport azt állítja, hogy az izraeli kémprogramot Hanan Elatr telefonjára helyezték, miközben az Egyesült Arab Emírségek tisztviselői kihallgatták a dubaji repülőtéren — értesült a Times of Israel.

Az NSO Group, izraeli cég Pegasus kémprogramja hónapokkal az isztambuli szaúdi konzulátuson történt gyilkos merénylet előtt került Dzsamál Hasogdzsi feleségének mobiltelefonjára

– állította kedden a Washington Post.

A jelentés szerint a kémprogramot Hanan Elatr telefonjára helyezték, miközben a biztonsági ügynökök kihallgatták őt a dubaji repülőtéren hónapokkal Hasogdzsi meggyilkolása és holttestének feldarabolása előtt. A Citizen Lab kutatócsoport szerint a kémkedést egy egyesült arab emírségekbeli ügyfél végezte, a lap szerint pedig az Egyesült Arab Emírségek egyik kormányügynöksége.

Az NSO korábban tagadta, hogy kémszoftverét Hasogdzsi vagy felesége telefonjainak megtámadására használták volna a neves szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolása előtt.

„Ami Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró feleségét illeti… Ellenőriztük, és nem volt a célpontok közt”

– mondta júliusban a Calcalistnak Shalev Hulio, az NSO Group vezérigazgatója.

„Nincs nyoma a Pegasusnak a telefonján, mert nem volt célpont”.

A Yedioth Ahronoth napilapnak adott 2019. januári interjújában Hulio azt is tagadta, hogy maga Hasogdzsi valaha is a Pegasus szoftver célpontja lett volna.

„Hasogdzsit nem használták fel, beleértve a lehallgatást, megfigyelést, nyomon követést, információgyűjtést az NSO semmilyen termékével vagy technológiájával”

– mondta akkoriban.

Az NSO ügyvédje a Washington Postnak nemrég megismételte, hogy az állítások hamisak.

„Az NSO Group felülvizsgálatot végzett, amely megállapította, hogy a Pegasust nem használták arra, hogy lehallgassák, megfigyeljék, nyomon kövessék vagy információkat gyűjtsenek Elatr asszonyról”

– mondta Thomas Clare ügyvéd.

„A The Post folyamatos erőfeszítései, hogy hamisan kapcsolatba hozza az NSO Groupot Hasogdzsi úr szörnyű gyilkosságával, zavarba ejtőek”.

Nem csak Magyarország érintett a kémszoftver-botrányban

Prominens nevek vannak a Pegasus által megfigyelt emberek listáján.

Az NSO Groupot nemzetközi kritikák özöne érte, mivel azt állítják, hogy segít a kormányoknak kémkedni a másként gondolkodók és jogvédők után. Az NSO ragaszkodik ahhoz, hogy termékei kizárólag a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben segítik az országokat.

A kérdés diplomáciai aggodalomra adott okot számos izraeli szövetségesnek, akik válaszokat követeltek, miután a jelentések szerint a szoftvert az országukban használták. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma feketelistára tette az NSO-t, korlátozva a hercliyai székhelyű cég amerikai vállalatokkal való kapcsolatait, mivel azt állították, hogy „lehetővé tette külföldi kormányok számára, hogy nemzetek feletti elnyomást folytassanak”.

Emellett az Apple beperelte az NSO Groupot, amiért célba vette készülékeinek felhasználóit, mondván, hogy a Pegasus megfigyelési botrány középpontjában álló céget felelősségre kell vonni.

A cég kiemelt kémprogramját, a Pegasust az egyik legerősebb, a piacon elérhető kibermegfigyelési eszköznek tartják, amely lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy gyakorlatilag teljes mértékben átvegyék az ellenőrzést a célpont telefonja felett, letöltsék az összes adatot a készülékről, vagy a felhasználó tudta nélkül aktiválják annak kameráját vagy mikrofonját.

Miután az év elején nagyszabású nemzetközi vizsgálat indult az NSO Pegasus rendszerének politikusok, újságírók és aktivisták célba vételével kapcsolatban, a védelmi minisztérium megszigorította a kiberexportra vonatkozó korlátozásokat, és a korábbi 102 országgal szemben csak 37 országba engedélyezte az értékesítést.

A hónap elején pedig a védelmi minisztérium kiadta a „végfelhasználói/felhasználói tanúsítvány” – egy olyan űrlap, amelyet egy izraeli cégnek kell kitöltenie, ha külföldön akarja eladni a termékeit – frissített változatát, amely egyértelműbben meghatározta, hogy mi számít terrorizmusnak és súlyos bűncselekménynek, és mi nem, „annak érdekében, hogy megakadályozza az ezzel kapcsolatos definíciók elmosódását” – írta a minisztérium egy közleményben.

Az új meghatározás célja, hogy a Pegasus és a hasonló szoftverek használatát az NSO Group által a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemre állítólagosan használt szoftverekre korlátozza.

Az új formula kifejezetten kimondja, hogy

„a véleménynyilvánítás vagy kritika… önmagában nem minősül terrorcselekménynek” vagy „súlyos bűncselekménynek”. E feltételek megsértése esetén Izraelnek jogában állna visszavonni az exportengedélyt.

Izrael korlátozza a kiberfegyverek exportját, Magyarország nincs a listán

Az izraeli védelmi minisztérium szűkítette azon országok körét, ahová megfigyelésre és támadásra használható kiberfegyvereket adhatnak el izraeli cégek.