Betiltották Szaúd-Arábiában és az Emírségekben az új Pókember-rajzfilmet

A Marvel „Pókverzum” folytatását betiltották az Egyesült Arab Emírségekben Szaúd-Arábiában és a Közel-Keleten – állítólag a filmben látható „Protect Trans Kids” (Védjük meg a transznemű gyerekeket) plakát miatt.

A „Pókember – A pókverzumon át” korábban úgy volt, hogy június 22-én kerül a mozikba a régióban, de ezek a tervek állítólag most elmaradnak, miután a nagy érdeklődéssel várt animációs szuperhősfilm nem ment át a „cenzúra követelményein” a térségben – jelentette az Esquire Middle East.

A régióban a különösen a gyerekeknek szóló filmeknek meg kell felelniük bizonyos irányelveknek, amelyek betartják a „helyi szokásokat és értékeket”.

Bár egyelőre nem közölték a film betiltásának hivatalos okát, a Gay Times megjegyezte, hogy állítólag a film egyik fiktív szereplőjének, Gwen Stacy-nek a szobájában a vásznon látható Transz gyerekeket támogató zászló miatt.

2018-ban a Pókember: Into the Spider-Verse című film egész évben és 2019 elején is sikerrel futott a régióban. A film azonban nem tartalmazott semmilyen kirívó utalást a transznemű gyerekekre vagy az LMBTQ+ közösségre.

2022-ben a Disney Pixar „Lightyear” című filmje is hasonló sorsra jutott, mivel szintén félretették, és nem került a mozikba. Annak a filmnek a betiltása vélhetően azért történt, mert az animációs filmben szerepelt egy LMBTQ szerelmi történet és egy csók két női szereplő között, akik közül az egyik főszerepet játszott a filmben.

Az arab országok nem kérnek Steven Spielberg új filmjéből

Steven Spielberg új köntösbe öltöztette az 1961-es West Side Storyt, az új verziót világszerte rengetegen várják, azonban a jelek szerint nem mindenhol.