Gulyás Gergely Izraelben beszélt arról, hogy átköltözik-e a magyar nagykövetség

Az igazságügyi reform Izrael belügye – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Jeruzsálemben.

A miniszter izraeli látogatásának első napján a magyar kormány bel- és külpolitikai álláspontját ismertette izraeli újságírókkal Jeruzsálemben azt követően, hogy találkozott az izraeli kormány stratégiai ügyekért felelős miniszterével, Ron Dermerrel és Amichai Chikli diaszpóraügyekért felelős miniszterrel. A magyar miniszter megbeszélést folytatott Daniel Friedmann volt igazságügy-miniszterrel és jogászprofesszorokkal. A Miniszterelnökséget vezető minisztert csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is fogadja.

Gulyás Gergely az ukrajnai háborúról elmondta:

a magyar kormány is osztja Európa álláspontját arról, hogy Oroszország a nemzetközi jogot megsértve agressziót követett el Ukrajna ellen.

Kiemelte az ukrán menekültek segélyezésében mutatott rendkívüli magyar erőfeszítéseket, Ukrajna Magyarország általi humanitárius és anyagi támogatását, ugyanakkor hangsúlyozta a béke és a tűzszünet szükségességét, mert semmi garancia nincs arra, hogy a háborúban Ukrajna többet tud elérni, mint béketárgyalásokon.

Az orosz földgáztól való függést a kommunista időkből eredő örökségként jellemezte, amelynek megváltoztatására Magyarország éppen a polgári kormány alatt jelentős erőfeszítéseket tett.

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elemezte a Brüsszellel kialakult feszültségek okait, és ismertette Magyarország európai uniós politikáját, a szövetségi rendszerrel szemben támasztott elvárásokat.

Arra a kérdésre, miszerint egy közelmúltban elvégzett felmérés szerint a magyar lakosság mintegy harmadának vannak antiszemita nézetei,

Gulyás Gergely megkérdőjelezte a felmérés hitelességét és azt felelte, hogy kormány a zéró tolerancia elvét képviseli.

Felhívta a figyelmet a Budapesten virágzó zsidó vallási és kulturális életre, az Európában egyedülálló biztonságra. Áttekintette a magyar zsidó vallási irányzatokat és azok történelmét, és közölte, hogy a kormány jó kapcsolatra törekszik valamennyi zsidó vallási közösséggel.

Gulyás Gergely elmondta, azután hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezte át nagykövetségét, ez a kérdés minden országban napirendre került, mindenkinek választ kell adnia, hogy követi-e ebben Washingtont.

„Természetesen a magyar kormánynak is, de erről miniszterelnöki szinten kell dönteni” – mondta

Ahogy arról lapunk is beszámolt, nemrég Magyarországon járva az izraeli külügyminiszter beszélt arról, hogy

„Magyarország lehet az első ország az Európai Unióban, amely akár néhány héten belül bejelentheti nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését”.

Újságírói kérdésre Magyarországnak a svéd kormány általi indokolatlan bírálatával magyarázta, hogy a magyar Országgyűlés egyelőre nem szavazta meg Svédország NATO-csatlakozását.

„Ha Magyarországot nem tartják demokráciának, miért akarnak egy olyan klubba belépni, aminek mi is tagjai vagyunk?”

– kérdezte a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a svéd tévedésekre csak párbeszéd útján lehet magyarázatot adni.

Az izraeli bírósági reformról szóló kérdésre úgy válaszolt:

ez Izrael belügye.

Hogy mennyire értelmetlen külföldről beleszólni ezekbe a vitákba, arra a legjobb példa az a nyilvánvaló különbség a magyar és az izraeli jogrendszer között, hogy Magyarországnak írott alkotmánya van, miközben Izraelnek egyáltalán nincs alkotmánya.

Az izraeli külügyminiszter szerint Jeruzsálembe költözhet a magyar nagykövetség

Eli Cohen Budapesten járva beszélt arról, hogy „Magyarország lehet az első európai uniós ország, amelyik nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti”.