„Zsidó nácinak” nevezte ellenfelét, majd lemondott a szocialista politikus

A spanyol szocialisták andalúziai elnöke bocsánatot kér a „zsidó” részért, de fenntartja a „náci” vádat.

Amparo Rubiales csütörtökön bejelentette, hogy lemond a Spanyol Szocialista Munkáspárt andalúziai részlegének elnöki tisztségéről, hogy „megoldja a polémiát” – mint közleményében kifejtette – a jobbközép Néppárt prominens tagjáról, Elias Bendodo Benasayagról tett megjegyzései miatt, aki szefárd zsidó családban született Malagában. Online életrajza szerint szülei marokkói származású zsidók.

Rubiales, aki korábban a legnagyobb spanyol kommunista párt aktivistája, majd 2004-ig a szocialista párt kongresszusi képviselője volt, nem volt hajlandó törölni szombati tweetjét, amelyben egy interjút kommentált, amelyben Bendodo azt mondta, hogy

„Spanyolország nem elég erős ahhoz, hogy újabb öt évet kibírjon Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök alatt, aki szocialista”.

„Ez tényleg egy náci zsidó szövege” – írta. A kritikák hatására később újabb tweetet írt, amelyben így fogalmazott:

„Semmi bajom a zsidókkal, de mindenem a nácik ellen van”.

Csütörtökön, mielőtt bejelentette volna lemondását, Rubiales bocsánatot kért a tweetje miatt.

„Soha ne használd valakinek a vallását, származását vagy etnikai hovatartozását politikai kritikára, még akkor sem, ha – mint az én esetemben – a szándék az, hogy rámutass egy súlyos ellentmondásra. Elnézést kérek és helyesbítek: Bendodo náci.”

A spanyolországi zsidó közösségek szövetsége (FCJE), a spanyolországi zsidókat képviselő ernyőszervezet, csütörtökön közleményt adott ki, amelyben „határozottan” elítélte Rubiales megjegyzését, és antiszemitának minősítette azt.

„Ez antiszemitizmus, mivel Bendodo zsidó származására mutatnak rá, miközben egyetlen más politikust sem azonosítanak származásával vagy vallásával”

– áll az FCJE közleményében, amelyet a The Diplomat idézett.

„A politikai [vélemény]különbségeken túl tűrhetetlen és megvetendő, hogy egy ellenfél származását, irányzatát, hovatartozását vagy vallását politikai kritikára használják fel.”

Spanyolországban a jövő hónapban általános választásokat tartanak. A Néppárt szinte minden fontosabb közvélemény-kutatásban jelentős előnnyel vezet a szocialisták előtt.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt andalúziai fiókja elítélte Rubiales megjegyzéseit, „elfogadhatatlannak” és „kifogásolhatónak” nevezve azokat.

Ezek az ő véleményét képviselik, nem pedig a pártét – mondta az El Mundo című lapnak a párt szóvivője.

Megbukott az Izrael-ellenes barcelonai polgármester

Colau, a BDS-kampány hangos támogatója februárban úgy döntött, hogy megszünteti a Tel-Aviv és Barcelona közötti testvérvárosi szövetséget.