Nemzetközi pénzhamisító bandát lepleztek le Isztambulban

A török bűnüldöző szervek az ország történetében a legnagyobb fogást hajtották végre; a razzia során több milliónyi, Isztambulban nyomtatott és afrikai országokba szánt hamis 100 dolláros bankjegyet tartalmazó ládát fedeztek fel.

Az isztambuli rendőrség kedden nyilvánosságra hozta, hogy leleplezett egy nemzetközi rendszert, amelynek célja egymilliárd dollárnyi hamis bankjegy Afrikába küldése volt. A letartóztatott gyanúsítottak között volt egy izraeli állampolgár is.

A pénteki rendőrségi akció keretében razziát tartottak egy városi raktárban, ahol hamis bankjegyeket tartalmazó ládákat találtak. Három svéd, egy guineai és egy török állampolgárt tartóztattak le, valamint egy gyanúsítottat, aki a leírás szerint izraeli és brit állampolgársággal rendelkezik.

A ládákban több millió hamis 100 dolláros bankjegy volt, amelyeket Isztambulban nyomtattak, és afrikai országokba készültek szállítani, amit a török hatóságok az ország történetének eddigi legnagyobb hamis bankjegyfogásának neveztek.

A török rendőrség szerint a gyanúsítottakat különböző időpontokban figyelték meg a raktárba való be- és kilépéskor, de hosszú ideig a létesítményben maradtak.

Az erők a város Shibli negyedében lévő luxus magánházakra is rajtaütöttek, és pénzt, valamint ékszereket foglaltak le.

Az izraeli konzulátus állítólag nem tudott a letartóztatott izraeliről, mert az brit útlevéllel lépett be Törökországba.

A törökök szerint izraeli kémhálózatot lepleztek le Isztambulban

A csoport állítólag egy vállalatot és 23 olyan személyt vett célba, akik kereskedelmi kapcsolatokat tartottak fenn Iránnal.