Egy Likud politikus felosztaná a Templom-hegyet

A Palesztin Hatóság kiakadt az ötleten. 

Shtayyeh a Palesztin Hatóság kabinetjének heti ülésén, Rámallahban tartott nyitóbeszédében felszólította az arabokat, a muszlimokat és a nemzetközi közösség többi tagját, hogy „az elítélő nyilatkozatok helyett lépjenek át az Izraellel szembeni szankciók bevezetésébe, hogy megakadályozzanak minden változást az al-Aksza mecsetben, és állítsák le az iszlám és keresztény szent helyek megsértését Jeruzsálemben”.

Shtayyeh a likudos Amit Halevi kijelentéseire reagált, aki nemrég a Zman Jiszráélnek azt mondta, hogy tervet készít a Templom-hegy zsidók és muszlimok közötti felosztására.

A terv szerint a muszlimok kapnák meg az Al-Aksza mecsetet a magaslat déli részén, míg a zsidók a középső és északi részt, beleértve a Sziklakupolát is. A terv szerint a kelet-jeruzsálemi Waqf-osztályon keresztül megszűnne Jordánia ellenőrzése a szent hely felett.

A javaslat számos palesztin részéről elítélési hullámot váltott ki, egyesek arra figyelmeztettek, hogy vallási háborúhoz vezetne. Jordániai és egyiptomi politikusok és muzulmán imámok is óva intettek a Templom-hegy megosztásától, és azt mondták, hogy egy ilyen lépésnek súlyos következményei lennének.

A kelet-jeruzsálemi Legfelsőbb Muszlim Tanács arra figyelmeztetett, hogy a Templom-hegy felosztásának bármilyen terve „veszélyesnek” minősülne, és az Al-Aksza mecset „elvesztéséhez” vezetne.

A tanács közölte, hogy határozottan ellenzi, hogy Jordánia megszűnjön a jeruzsálemi szent helyek őrzője lenni, és felszólított arra, hogy a zsidók ne léphessenek be a mecsetbe. „Az al-Aksza mecset vörös vonal” – figyelmeztetett.

A Palesztin Hatóság jeruzsálemi ügyekért felelős minisztériuma „nagyon veszélyesnek” ítélte a Templom-hegy merítéséről szóló beszédet, és azt mondta, hogy az vallási háborúhoz vezethet.

A Gázai övezetben több palesztin fegyveres csoportosulás is figyelmeztetett minden olyan kísérletre, amely a Templom-hegyet időben és térben megosztaná a muszlimok és a zsidók között.

A frakciók arra figyelmeztettek, hogy egy ilyen lépés hadüzenetnek minősülne, és „robbanáshoz” vezetne.

„Népünk és ellenállásuk nem fog elfogadni egy ilyen agressziót, és készek áldozatokat hozni” – mondták a frakciók.

Jordánia és a palesztinok szerint Izrael tovább „zsidósítja” a Siratófalat

Omar Kiswani sejk azt állította, hogy Izrael arra törekszik, hogy a Siratófal előtti tér „ több zsidó telepest tudjon fogadni, akik majd megrohamozzák az al-Aksza mecsetet”.