Jordánia és a palesztinok szerint Izrael tovább „zsidósítja” a Siratófalat

A palesztinok és Jordánia azzal vádolták Izraelt, hogy az ott folyó ásatási és felújítási munkálatok alatt  megpróbálta tovább „zsidósítani” a Siratófal előtti területet. A palesztinok és Jordánia a munka azonnali beszüntetését szorgalmazza – írja a The Jerusalem Post.

A Jeruzsálem keleti részén fekvő jordániai ellenőrzés alatt álló Wakf, amely a muszlim és keresztény szent helyeket felügyeli, kijelentette, hogy az „ásatásokkal Izrael igyekszik az al-Akura mecsettől délnyugatra lévő al-Buraq teret tovább zsidósítani”

A Wakf azt állította, hogy a felújítás ellentmond a nemzetközi humanitárius jognak és az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) e kérdésben hozott döntéseinek.

Al-Buraq a Siratófal muszlim neve. Az iszlám szerint ez az a hely, ahol Mohammed próféta megkötözte lovának, al-Buraqnak szárnyát, hogy aztán a Templom-hegyről élve jusson a Paradicsomba.

A Palesztin Hatóság Külügyminisztériuma felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy

„állítsa le az izraeli megszálló erők al-Aksza mecset elleni bűntetteit”.

A minisztérium elítélte a Siratófalnál folyó izraeli „ásatásokat”, azt az „al-Aksza mecset nyugati falaként” emlegetve és azzal is vádolta Izraelt, hogy a helyszín, valamint az al-Aksza mecset és a közeli Silwan városrész „zsidósításán” munkálkodik.

Omar Kiswani sejk, az al-Aksza mecset igazgatója azt állította, hogy Izrael arra törekszik, hogy kiterjessze a Siratófal Plázát,

„hogy az több zsidó telepest tudjon fogadni, akik majd megrohamozzák az al-Aksza mecsetet”.

Ikrima Sabri sejk, az Iszlám Legfelsőbb Tanács elnöke és Jeruzsálem volt muftija a felújításokat „a muszlimok elleni támadásként” értékeli, „Jeruzsálem identitásának megváltoztatása, valamint az iszlám örökség és régiségek manipulálása céljából”.

Sabri elmondta, hogy a Siratófalnál folyó ásatások és felújítás Izrael „hamis zsidó identitásának megteremtésére” tett kísérlete, „ez elfogadhatatlan és ellentmond a nemzetközi törvényeknek” – tette hozzá.

Jordánia eközben felszólította Izraelt, hogy azonnal hagyja abba a „folyamatban lévő ásatásokat, és tartsa be megszálló hatalomként vállalt kötelezettségeit a megszállt Jeruzsálem keleti részén, és hagyja abba az óváros identitásának megsértését vagy megváltoztatását”.

Közleményében a jordániai külügyminisztérium is elítéli az izraeli „ásatásokat az al-Buraq plazán, amely az al-Aksza mecset szerves része”.

Szóvivőjük megismételte Jordánia „minden egyoldalú izraeli intézkedést”, mondván, hogy azok sértik a nemzetközi jogot.

A Palesztin Hatóság attól fél, Izrael felépítené a Harmadik Szentélyt

Mahmúd Abbász tanácsadója szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni az állítólagos tervet.