Az IDF ex-vezérkari főnöke: 2015-ben akciókat hajtottunk végre az ISIS ellen

Az IDF volt vezérkari főnöke, Gadi Eisenkot vasárnap a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében (INSS) tartott előadást, ahol elárulta, hogy Izrael 2015-ben megtámadta az ISIS terrorszervezetet, és a terrorcsoport több száz tagjával végzett – számolt be a Jerusalem Post. 

„Az ISIS tudja a legjobban, hogy az IDF mennyit tevékenykedett a Közel-Keleten – több száz áldozattal és sebesülttel fizették meg az árát. 2015-ben volt egy esemény egy konkrét helyszínen, ahol arra kértek minket, hogy hajtsunk végre egy támadást. Nagyon kiterjedt támadást hajtottunk végre, és sok ISIS-ügynököt találtunk el.”

„Az ISIS elleni hadjárat intenzív volt, és messze meghaladta bármely más országét” – tette hozzá.

„Olyan eredményekkel, amelyek egyes helyeken minden képzeletet felülmúltak a végrehajtott műveletek és támadások típusát illetően. Az akciók egy része észrevétlenül zajlott”.

„Az ISIS tudja a legjobban, hogy az IDF mennyit tevékenykedett a Közel-Keleten – több száz áldozattal és sebesülttel fizették meg az árát”.

„Nem sok olyan ország van a világon, amelyik tudja, hogyan kell bélyegméretű célpontokat azonosítani és rakétát juttatni egy Izrael körüli ezer kilométeres körzetben lévő célpontba” – magyarázta Eisenkot.

„Az ellenségeink látták, az oroszok látták, az amerikaiak látták. Azok, akik a legjobban tudják, hogy az IDF mennyit tevékenykedett szerte a Közel-Keleten, azok az ISIS operátorai, mert ők fizették meg az áldozatok, sérültek és károk százainak árát, és ők tudták, hogy kik tudták, hogyan kell végrehajtani ezeket a műveleteket”.”

2015 vége felé egy német újságíró 10 napot töltött az Iszlám Államnál, és azt mondta, hogy a Szíria és Irak hatalmas területeit elfoglaló radikális dzsihadista csoportot egyetlen közel-keleti ország riasztja el: Izrael.

A brit Jewish Newsnak adott interjúban Jürgen Todenhofer reflektált a csoporttal töltött rövid idejére, amelynek során az ISIS harcosaival folytatott beszélgetéseket.

Todenhofer szerint az ISIS kifejezetten félt Izraeltől és az izraeli hadsereg erejétől. Közölte a harcosok meggyőződését, hogy az izraeli erők túl félelmetesek ahhoz, hogy küzdjenek velük. Ezzel szemben az ISIS célja az volt, hogy a brit és amerikai csapatokat Szíriába és Irakba csalogassa, olyan területekre, ahol szerintük előnyben vannak.

Újabb terrorhullámot robbanthat ki az Iszlám Állam Izraelben?

„Kegyetlen ébresztőként” szolgál az a két terrortámadás, amiket egy héten belül hajtottak végre izraeli arab elkövetők.