Az ukrán ellentámadás – az első benyomások

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Mivel az ellentámadás megindítása óta eltelt időt meg mindig könnyebb órákban, mint napokban kifejezni, meggondolatlanság lenne messzemenő következtetéseket levonni az első nagyobb méretű összecsapásokból. Robert C. Castel jegyzete.

Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy a kezdeti órákának, napoknak aránytalanul nagy hatása van egy hadjárat arculatának a kialakulásában, úgy a kinetikus, mint a lélektani szinten.

Kölyök koromban nekem ezt úgy tanítottak, hogy a háborúban minden megtörténhet, de egy második lehetőség az első benyomás kialakítására igen ritkán adódik.

Ebből kifolyólag fontosnak találtam megosztani néhány elsődleges benyomást az ukrán ellentámadás különböző aspektusaival kapcsolatban:

  1. A légi és a tűzérségi fölény hiánya – ezek a „beépített” hátrányok nem okoztak meglepetést, a kérdés csupán az volt, hogy az ukránok rendelkezésére álló precíziós nyugati eszközök képesek lesznek-e némiképp ellensúlyozni ezt. A harcjárműveszteségek nagy száma azonban arra enged következtetni, hogy a minőséget még nem sikerült mennyiséggé változtatni.
  1. Légvédelem – ezen a téren sem okozott semmilyen meglepetését a két fel közötti aszimmetria. A stratégiai bombázóhadjárat egy halálos dilemma szarvaira nyársalta fel az ukrán katonai vezetést. A hátországukat védjék-e vagy pedig inkább a fronton harcoló csapataikat? Az oroszoknál ez a dilemma nem, vagy pedig igen csekély mértékben van jelen.
  1. Harci helikopterek – úgy tűnik, hogy az oroszoknak ezen a terén számottevő előnyük van az ukrán féllel szemben. A háború eddigi szakaszaira jellemző nagyon óvatos, de igen alacsony hatásfokú taktikák helyett, az utóbbi napokban az orosz forgószárnyasok visszatértek a háború első napjaiban látott klasszikus harcaszati formákra.
  1. Aknaharcászat – az aknazárak leküzdése során az ukránok ugyanazokba a nehézségekbe ütköztek, mint az orosz tengerészgyalogság Vuhledarnál és látszólag ugyanazokat a hibákat követték el. Úgy tűnik, hogy az ukránok meglevő aknamentesítő eszközei csak korlátozott mértékben alkalmasak a modern aknák leküzdésére és ami van, az sem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben.
  1. Éjjellátó készülékek– a fejlettebb nyugati technológiákat alkalmazó ukrán csapatok ezen a terén valós előnyt élveznek. Ezt azonban ellensúlyozzák a júniusi rövid éjszakák és az utóbbi napok 60% körüli holdfénye. A következő napok fogyó hold fázisa az ukránoknak fog kedvezni.
  1. Harckocsi-párbajok – az utóbbi hónapokban számtalan elemzés foglalkozott a nyugati tankok előnyeivel egy hipotetikus egy az egy elleni harckocsipárbaj esetén. Az elemzők figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy az ilyen páncélos páncélos elleni összecsapások egyre ritkábbak lettek az utóbbi évtizedek folyamán és hogy a veszteségek kevesebb mint 15%-át okozzák az ellenfél páncélosai. Mindehhez még hozzá kell tenni azt is, hogy úgy az ukrán, mint az orosz fél taktikai innovációi tovább csökkentették ezeknek a párbajoknak a valószínűséget. Ezeket a mintázatokat igazolja az a tény, hogy az első napok ukrán harckocsi-veszteségeit nem orosz tankok, hanem aknák, páncéltörő rakéták, helikopterek és a tüzérség okozták.
  1. Elektronikai hadviselés – az orosz elektronikai hadviselési eszközök továbbra is igen nagy veszélyt jelentenek az ukrán drónokra nézve. Az ukránok általában képesnek bizonyultak arra, hogy választ adjanak ezekre a kihívásokra, de a válaszlepések kidolgozása jelentős időveszteséggel járt. Az IRIS-T légvédelmi rendszer radarjának a megsemmisítése nemcsak az orosz drón-harcászat hanem a háború kezdeten meg csetlő-botló orosz elektronikai hadviselés növekvő hatékonyságának tudható be.

Mindez persze csak az első benyomásaim hevenyészett összefoglalója. Az idő múltval egyre több információ fog a rendelkezésünkre állni és lehetőség lesz a jelenlegi megállapítások felülvizsgálatára is. Ugyanakkor vannak jelenségek és mintázatok amik döntően befolyásolhatják a háború menetét és ezért nagyon fontos itt és most beszelni róluk.

Gátak betárazva

A gátak lerombolásának a legnagyobb attraktivitása abban rejlik, hogy számottevően át tudja alakítani azt, amit a háború embere általában megváltoztathatatlannak tart – a terepet.