Az amerikai külügy udvarolni próbál a palesztinoknak

A palesztin vezetés azonban folyamatosan szidja a Biden-kormányzatot.

Egy tavaly kiszivárgott felvételen Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője palesztin amerikaiak egy csoportjával való beszélgetés során „kisfiúnak” nevezte Antony Blinken amerikai külügyminisztert. 2022 októberében Abbász azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek: „Nem bízunk Amerikában”, és ő és más palesztin vezetők gyakran támadják a Biden-kormányt, amiért az szerintük nem tartja be az ígéreteit.

Annak ellenére, hogy a palesztin vezetők gyakran szidják a Biden-kormányzatot és az Egyesült Államokat, Andrew Miller izraeli-palesztin ügyekért felelős amerikai helyettes külügyminiszter-helyettes június 5-én azt mondta a JNS-nek, hogy Washington bebizonyította, hogy kapcsolatot akar építeni Rámalláhhal.

„A Biden-kormányzat kezdete óta egyértelmű volt, hogy újra akarjuk építeni a kapcsolatot mind a palesztin vezetéssel, mind a palesztin néppel” – mondta Miller. „Azt hiszem, ezt nemcsak szavakban, hanem tettekben is bizonyítottuk”.

Miller szerint hivatalba lépése óta a Biden-kormányzat közel 1 milliárd dollárnyi segítséget nyújtott a palesztinoknak, többek között a világjárvány idején oltóanyagokat bocsátott rendelkezésre, valamint élelmiszert és oktatási lehetőségeket biztosított ennek a népességnek.

„Olyan dolgok, amelyek egyértelműen a palesztin nép érdekeit szolgálják” – mondta.

Miller tavaly novemberben vette át jelenlegi szerepét, és Hady Amr helyére lépett, akit új pozícióba léptettek elő: A palesztin ügyek washingtoni különleges képviselője. Az új szerepkör részben azt a célt szolgálta, hogy megmutassa Ramallahnak, hogy a Biden-kormányzat komolyan gondolja az aggodalmainak kezelését.

Arra a kérdésre, hogy tett-e valamit a Palesztin Hatósággal való kapcsolatok javításáért, Miller inkább Amrról beszélt, aki jeruzsálemi csapatával „a palesztin társadalom széles rétegével lép kapcsolatba”.

Ramallah együttműködésének és hálájának hiánya ellenére Miller szerint Washington és partnerei nyitva hagyják az ajtót a Palesztin Hatóság számára, hogy részt vegyen a Negev Fórumon, amelyet a hírek szerint még ebben a hónapban Marokkóban terveznek összehívni.

Miller nem volt hajlandó megnevezni vagy leírni semmilyen ramallahi kérést vagy követelést a Negev Fórumon való részvételért cserébe. A JNS-nek elmondta, hogy az amerikai külügyminisztérium továbbra is közvetíti Ramallah felé a részvétel értékét, „és meghallgatjuk az álláspontjukat”.

A Biden-kormányzat legfőbb aggodalma a „növekvő instabilitás” Júdeában és Szamáriában, „és a további erőszak kilátása, mind ott, mind Izraelben” – jegyezte meg Miller.

Miller szerint „mindenképpen pozitív”, hogy Izrael a közelmúltban meghosszabbította az Allenby határátkelőhely nyitvatartási idejét, és növelte a munkavállalási engedélyek számát a gázai lakosok számára. Ezek az intézkedések „az Egyesült Államok, Izrael és a palesztinok közös érdekeit szolgálják” – tette hozzá.

A helyzet súlyosságát tekintve Miller szerint „további lépésekre lesz szükség a feszültségek de-eszkalálására és arra, hogy megpróbáljunk valamilyen nagyobb fokú nyugalmat elérni”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Itt a Palesztin Hatóság vége? — Ciszjordániában mozgolódik a Hamász

A ciszjordániai valóság az, hogy a széles körben korruptnak tartott Palesztin Hatóság egyre inkább elveszíti hatalmát.