Lengyel kisgyerekek szórakoztak egy zsidó temetőben

A helyszín egy fontos haszid zarándokhely, ahol a becslések szerint több százan vannak eltemetve.

Lengyelország főrabbija elítélte egy kelet-lengyelországi város hatóságait, miután azok zsidó síroknál rendeztek habparty-t a gyerekeknek.

Kazimierz Dolny városának tisztviselői a június 1-jei gyereknap alkalmából megtartott rendezvényen habbal töltötték fel egy zsidó temető területét.

A lengyel főrabbi, Michael Schudrich a Jewish Telegraphic Agency-nek elmondta, hogy felháborította a polgármester döntése, hogy a rendezvényt az egykori temető területén tartotta, és erről posztolt a közösségi médiában.

Hozzátette: „Egy igazán szép megoldást ajánlottunk, amely szerint segítenénk egy új játszótér finanszírozásában, és a temetőt egy közeli üres mezőre költöztetnénk.

„De folyamatosan húzzák az időt, vagy lemondják a találkozókat, és úgy tűnik, a várost egyszerűen nem érdekli”

– mondta.

A kelet-lengyelországi város polgármesterének írt levelében Schudrich úgy fogalmazott, hogy a habparti „megkérdőjelezi, hogy van-e értelme további tárgyalásoknak a helyszínről, és kétségbe vonja, hogy vallástól függetlenül mindkét felet a közös értékek vezérlik-e”.

Becslések szerint több száz zsidót temettek el a helyszínen, amelyet több mint fél évszázaddal ezelőtt, amikor Lengyelország a Szovjetunió része volt, lebontottak, és amely ma játszótérként szolgál a gyerekeknek.

A temető lebontása során a holttesteket nem szállították el, és a mostani játszótér alatt maradtak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Botrány: fehérneműs modell fotózkodott egy lengyelországi zsidó temetőben

Zsidó aktivisták feljelentést tettek a sírkövek tetején pózoló, hiányos öltözetű modellről készült képek miatt.