Botrány: fehérneműs modell fotózkodott egy lengyelországi zsidó temetőben

Zsidó aktivisták feljelentést tesznek a rendőrségen, miután a fotós közzétette a képeket a sírkövek tetején pózoló, hiányos öltözetű modellről.

Agnieszka Przekop lengyel fotós provokatív fotókat készített női modellekről a dél-lengyelországi Częstochowa városának zsidó temetőjében.

Częstochowa zsidó közössége a holokauszt előtt közel 30 000 főt számlált, és csak körülbelül 5000-en élték túl a háborút.

A Németországban élő Przekop oldalán osztotta meg a temető sírkövei felett pózoló, hiányos öltözetű modellről készült fotóit. Az egyik helyszín, amelyet a fotós kiválasztott, Michael Wolf Besserglick, egy gazdag helyi üzletember sírja volt.

Krzysztof Bielawszki lengyel kutató, a varsói Lengyel Nemzeti Múzeum munkatársa tiltakozásul megkérdezte Przekopot, hogy készített-e hasonlóan illetlen képeket ősei sírjánál.

Meir Bulka, a lengyelországi zsidó örökség megőrzéséért dolgozó egyik alapítvány alapítója jelentette a fotókat a hatóságoknak, és a lengyel törvényeknek megfelelően feljelentést tett a lengyel rendőrségen.

„Az antiszemitizmus új magasságokba emelkedik, és ezúttal tudatlansággal és ostobasággal fonódik össze”

– mondta Bulka.

„Elképzelhetetlen, hogy valaki azt gondolja, hogy a zsidó temetők megfelelő fotóstúdiónak, különösen ilyen magamutogató felvételek készítésére”.

„Nekünk és a hatóságoknak szembe kell szállnunk az ilyen esetekkel, és az elkövetőt bíróság elé kell állítanunk – ahogyan azt tennék, ha ilyen akciókat egy keresztény temetőben hajtanának végre” – tette hozzá.

A feljelentést követően a fotós eltávolította a fotókat a Facebook-oldaláról.

Zsidó aktivisták azonban arra számítanak, hogy az ügyet komolyan fogják kezelni.

„A Lengyelországban eltemetett lengyel zsidóknak jogaik vannak, még ha egyesek azt is gondolják, hogy nincsenek”

– mondta Bulka.

Először ítéltek el lengyel papot antiszemita gyűlöletbeszéd miatt

A poznani katolikus Michał Woźnicki atyának a következő hat hónapban havonta 30 óra közmunkát kell végeznie.