Először ítéltek el lengyel papot antiszemita gyűlöletbeszéd miatt

Egy régóta antiszemita megjegyzéseket megfogalmazó lengyel papot közmunkára ítéltek, miután bűnösnek találták zsidók sértegetésének és zsidók elleni gyűlöletkeltés vádjában. A lengyel bíróság döntése sokak szerint úttörő jelentőségű.

A poznani katolikus Michał Woźnicki atya egy 2021 októberében tartott prédikáció során tett megjegyzések miatt állt bíróság elé.

„A zsidók a világban átvették a pióca, a kullancs szerepét, egy lény, amely a gazdatest testén él, dagad, a halálba vezeti a gazdatestet, és továbbáll a következőre”

– mondta Woźnicki a lengyel média szerint. Továbbá azt állította, hogy

„a zsidók az ördöggel szövetkeztek, és felelősek a szexuális fajtalanság elterjedéséért Lengyelországban”.

Woźnicki már korábban is szankciókkal nézett szembe az egyház részéről, vitás ügyei miatt már többször előfordult, és a prédikációt online tartotta, mert felfüggesztették a szószéki tevékenységtől. De mivel továbbra is felszentelt pap marad, az elítélése úttörő jelentőségű a civil társadalmi csoport szerint, amely sürgette, hogy vádat emeljenek ellene.

A csoport, az Otwarta Rzeczpospolita vagy Nyílt Köztársaság, a lengyelországi antiszemitizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemmel foglalkozik.

„Ez egy precedensértékű eset” – áll a szervezet közleményében. „Nem ez volt Woźnicki első gyűlöletkeltő prédikációja, de az első, amellyel az ügyészség foglalkozott”.

„Woźnicki jól ismert antiszemita eszmefuttatásairól és egyházellenes tirádáiról (Ferenc pápát például eretneknek nevezte)”

– mondta Michael Schudrich lengyel főrabbi a Jewish Telegraphic Agency-nek küldött levelében.

„A lengyel bíróság egyértelmű ítéletet hozott arról, hogy az antiszemita gyűlöletbeszéd Lengyelországban illegális. Reméljük, hogy a lengyel bíróságok a jövőben is másokat is bűnösnek találnak majd ebben a bűncselekményben”.”

Miután a lengyel bíró kimondta, hogy Woźnicki bűnös a zsidók nemzetiségük miatti sértegetésében és a nemzeti különbségek alapján történő gyűlöletkeltésben, a pap újságíróknak adott kommentárjában kirohanást intézett.

„Elítéltek prédikálásért” – mondta Woźnicki állítólag. „Úgy tűnik, a zsidók nem nagyon szeretnek engem, mert szeretem az Úr Jézust. Nem zsidóként engedek a zsidó királynak, míg a zsidók nem, saját királyuknak”.

Bár Woźnicki megjegyzései szélsőségesek voltak, a hagyományos katolikus liturgia tartalmaz néhány antiszemita elemet. Ferenc pápa 2021-ben korlátozta a latin mise használatát egy tradicionalista liturgiai elem miatt, amely tartalmaz egy imát a zsidók megtéréséért, amiatt aggódva, hogy olyanok használják, akik nem fogadják el a katolikus egyház 1965-ös nyilatkozatát, amely kijelenti, hogy a zsidók nem felelősek Jézus haláláért.

Zsidók ezreit vetették máglyára Valentin-napon

Az elkövetőket nemhogy elítélték volna, de még dicséretet is kaptak tettükért.