Szeptemberre telepítik Ukrajnában az izraeli légi figyelmeztető rendszert

Ukrán és izraeli tisztviselők ezen a héten Lengyelországban találkoznak, hogy a rendszer telepítéséről tárgyaljanak, amelyet először Kijevben telepítenek, majd más városokban is alkalmazzák majd.

Az Izrael által Ukrajna számára épített polgári légi figyelmeztető rendszer a tervek szerint szeptemberben kerülhet telepítésre – közölte egy ukrán tisztviselő szerdán a The Times of Israel című izraeli napilappal.

Ez az ütemterv hetekkel későbbi, mint a korábbi nyári telepítésre vonatkozó eredeti elképzelés, és ukrán diplomaták és biztonsági tisztviselők dolgoznak a folyamat felgyorsításán.

Ukrán és izraeli tisztviselők ezen a héten Lengyelországban találkoznak, hogy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a rendszeren dolgozzanak. A tisztviselő szerint a rendszer kezdetben Kijev nagy részét le fogja fedni, majd remélhetőleg más városokban is alkalmazzák.

A háború tavalyi kezdete óta Oroszország rakéta- és dróncsapásokkal ostromolja az ukrán városokat.

Az izraelivel ellentétben az Ukrajnában telepítendő rendszer csak riasztási funkcióval rendelkezik majd, rakéta befogó képességekkel nem.

Ukrajna már régóta szeretne rakétaelhárító képességeket, de Izrael eddig elutasította, mivel igyekezett elkerülni, hogy túlzottan szembekerüljön Oroszországgal.

Ez a zsidó állam főként azzal a stratégiai igényével függ össze, hogy Izraelnek fenn kell tartania a műveleti szabadságot Szíriában, ahol az orosz erők ellenőrzik a légtér többségét.

Izrael azon kevés országok egyike, amely viszonylag jó kapcsolatokat ápol mind Ukrajnával, mind Oroszországgal.

Az ukrajnai rendszer szélesebb lefedettségre van beállítva, és egy általános területen riaszt, ahol várhatóan becsapódik egy érkező orosz rakéta; az izraeli rendszer pontosabban működik.

Az akkori védelmi miniszter, Benny Ganz tavaly jelentette be először, hogy Izrael szállíthat Ukrajnának korai előrejelző rendszert, és ezt az ajánlatot Eli Cohen külügyminiszter februári kijevi látogatása során megismételte.

Az izraeli figyelmeztető rendszer radarokat és elektrooptikai eszközöket használ a rakéták, rakéták és drónok kilövésének észlelésére, méretük és az általuk jelentett fenyegetés besorolására, valamint a veszélyeztetett területek térképen történő meghatározására.

Az ezeken a területeken élő polgárokat szirénákon, telefonjaikon megjelenő figyelmeztetéseken, valamint a televízióban és a rádióban sugárzott üzeneteken keresztül figyelmeztetik.

A rendszer az évek során több száz ember életét mentette meg Izraelben a Gázai övezetben és Libanonban működő terrorcsoportok által kirobbantott erőszakos cselekmények során, amelyek több ezer lövedéket lőttek ki izraeli városokra.

Az elmúlt években a rendszer pontosságát továbbfejlesztették, így a riasztásokat a nagyvárosok meghatározott területeire is tudja korlátozni.

Medvegyev: Az Egyesült Királyság de facto háborúban áll Oroszországgal

Medvegyev Twitter-bejegyzésében James Cleverly brit külügyminiszterre reagált aki szerint Ukrajnának „legitim joga van ahhoz, hogy határain túl is megmutassa erejét”.