Amerikai kormány: Roger Waters antiszemita

Az amerikai kormány szerint is antiszemitizmus, amit Roger Waters, az ismert basszusgitáros művelt berlini koncertjén, amikor náci egyenruhára emlékeztető maskarában, géppisztollyal vonult a színpadon.

Waters Anne Frankot Shireen az Al Jazeera újságírójához, Abu Aqlehhez hasonlította, akit tavaly véletlenül lelőttek, miközben az izraeli hadsereg katonái és palesztin arab terroristák közötti összecsapásokról tudósított Dzsenínben.

A berlini rendőrség büntetőeljárást indított Waters ellen felbujtás gyanújával a május 17-i Mercedes-Benz Arénában tartott koncertet követően.

A 79 éves zenész később azt állította, hogy előadásának antiszemitának ítélt elemei „egyértelműen” a fasizmus, az igazságtalanság és a bigottság elleni állásfoglalás voltak.

Az amerikai külügyminisztérium kedden mérlegelt az ügyben, mondván, hogy a koncert „olyan képeket tartalmazott, amelyek mélyen sértik a zsidó embereket, és bagatellizálják a holokausztot”.

„A szóban forgó művész régóta használ antiszemita szólamokat a zsidó emberek becsmérlésére” – írta a külügyminisztérium a kérdésekre adott írásbeli válaszában.

A külügyminisztériumi megjegyzés az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó megbízottjának, Deborah Lipstadtnak a támogatására szolgált, aki elítélte a rocker „aljas holokauszt-ferdítését”.

Az ő kommentárja viszont válasz volt európai uniós kollégájának, Katharina von Schnurbein-nek, aki azt mondta, hogy „beteg és undorodik Roger Waters rögeszméjétől, hogy lekicsínyli és bagatellizálja a soát”, utalva a holokauszt héber nevére.

„Antiszemita gyújtogató” — Roger Waters koncertje ellen tiltakoztak Münchenben

Izraeli és ukrán zászlók mellett Izraelt támogató és Oroszország ukrajnai invázióját ellenző táblákat tartottak.