Vádat emeltek a Siratófalnál fürdőruhában demonstráló nő ellen

A jeruzsálemi rendőrség hivatalos vádiratot nyújtott be Maya Benvenisti, egy 36 éves nő ellen, aki még februárban keltett feltűnést a Siratófalnál.

A vádirat szerint Benvenisti újságírókkal egyeztetett, létrehozott egy WhatsApp-csoportot, és meghívta őket, hogy legyenek tanúi a tüntetésének, anélkül, hogy felfedte volna, mire készül.

A vádiratból kiderül, hogy Benvenisti azért döntött így, hogy az ultraortodox Sász párt vezetője, Arje Deri által javasolt törvény ellen tiltakozzon, amelyet azóta már levettek a Knesszet napirendjéről.

A Deri által javasolt jogszabály előírta volna, hogy a Siratófalnál visszafogott öltözködésre vonatkozó előírásokat megszegő személyek

hat hónap börtönbüntetéssel vagy 10 000 sékel (~900 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók.

A Benvenisti csak Siratófalnál jött rá, hogy végül ő lesz az egyetlen, aki valóban végigcsinálja a tüntetést (eredetileg többen jelezték a részvételüket) végül egyedül vetkőzött le.

„Amikor az újságírók megérkeztek, levette a ruháit, és kizárólag fürdőruhában volt, amely melltartót és alsóneműt is tartalmazott, és felfedte testének különböző részeit, köztük a combja környékét, miközben azt kiabálta: „Bibi, engedd el a népemet” – olvasható a vádiratban.

„Benvenistit olyan magatartás tanúsításával vádolják, amely alkalmas lehet a köznyugalom megzavarására”

– teszi hozzá a vádirat.

Megszűnhet az egalitárius ima a Siratófalnál

Az haredi Egyesült Tórai Judaizmus párt kormánykoalíciós alkujában kívánja elérni, hogy ne legyen koedukált imarészleg a szent helyen.