Izrael az energiaipari forradalom élére állhat

„Egy rendkívüli lehetőség küszöbén állunk” – írja Hila Givon, az izraeli energiaügyi miniszter különleges tanácsadója a The Jerusalem Post oldalán megjelent cikkében.

Amikor néhány hónappal ezelőtt megérkeztem az egyik legnagyobb olaj- és földgázipari konferenciára Madridba, egy pillanatra azt hittem, rossz helyre jöttem. A nehéz és drága gépek bemutatóját, amely minden konferenciát megnyit, felváltotta az autonóm tengeralattjárók és fejlett, kis autonóm robotok bemutatója. A nehéz szeizmikus adatelemző szoftvereket felváltották a rendszerek racionalizálására és adatelemzésére szolgáló szoftverek, az elavult vezérlőtermeket pedig a létesítmények szimulációján, távvezérlésén és a létesítmények digitális modelljeinek kezelésén alapuló innovatív kijelzők.

Hirtelen nyoma sem maradt a régi, környezetterhelő nehéziparnak.

A vállalatok gondosan ügyeltek arra, hogy a környezetbarát, fejlett, a környezeti lábnyomot csökkentő technológiába beruházó, a megújuló energiára és a technológiai innovációra összpontosító vállalatok képét mutassák be.

Az egyik legnagyobb olaj- és földgázipari vállalat egyik vezetője elmondta nekem:

„Egyre többet fektetünk a megújuló energiákba, mert ez a jövő, de a nagy pénzeket a digitális technológiákba fektetjük, amelyek a hatékonysághoz, a költségek csökkentéséhez és a környezeti lábnyom mérsékléséhez vezetnek.”

A felszín alatt forradalom zajlik az olaj- és földgáziparban: a fosszilis tüzelőanyagokra összpontosító iparágból a környezetbarát energiaalternatívákat kereső iparágba; a kisszámú, rengeteg alvállalkozóval való együttműködésre összpontosító iparágból a különböző innovatív vállalatokkal való együttműködésre nyitott iparágba; a belső kutatás-fejlesztésre összpontosító iparágból a mások új technológiáit és megoldásait bevezetni kívánó iparágba.

Ma már egyre többen értik meg, hogy a valós elvárás az, hogy a következő 30-40 évben a fosszilis energiák, különös tekintettel a földgázra – amely a régi (olaj és szén) és a megújuló energiák közötti átmeneti energiát képezi – továbbra is kulcsfontosságú energiaforrások maradnak a globális energiamixben.

Ezért paradigmaváltásnak és hatalmas, a jövőre irányuló beruházásoknak vagyunk tanúi.

Egy rendkívüli lehetőség küszöbén állunk. Egy hatalmas, gazdag iparág bízik a belső és külső innovációban, és hajlandó hatalmas erőforrásokat befektetni ezekbe.

Jelenleg lehetőség van arra, hogy az izraeli innovációs közösség megkezdje a vezető szerep kialakítását ezen a területen. A nagy energetikai vállalatok ismerik az izraeli innovációban rejlő lehetőségeket, és felnéznek Izraelre.

Ez egy történelmi fordulópont, amely során Izrael a megújuló olaj- és földgázipar innovációs „központjává” válhat.

A The Jerusalem Post eredeti teljes cikke itt olvasható.

Izraeli nagykövet: Akár Magyarország is vásárolhat izraeli földgázt

A magyar kormány előtt nyitva áll a lehetőség, hogy cseppfolyósított izraeli gázt vásároljon – mondta a Szabad Európának Jákov Hadasz-Handelszman.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.