Irán a feje tetejére állítaná a Perzsa-öböl status quoját

Irán több Perzsa (Arab)-öböl menti és távolabbi országgal haditengerészeti szövetség létrehozását tervezi – közölte az iráni haditengerészet parancsnoka szombaton helyi médiajelentések szerint.

„A régió országai tudatosították, hogy csak az együttműködés útján teremthető meg a biztonság a térségben”

– jelentette ki Sahram Iráni.

A teheráni bejelentés szerint Irán mellett Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Omán, Irak és India alkotnák a tervezett szövetséget.

A megnevezett országok még nem erősítették meg részvételüket a szövetségben.

„Hamarosan tanúi lehetünk, hogy térségünk megszabadul az ott jogosulatlanul jelen levő erőktől”

– mondta Sahram Iráni, hozzátéve: a térség népeinek kulcsszerepük lesz biztonságuk megvédésében saját erőik révén. A tervezett szövetség formájáról egyelőre nem közöltek információkat.

Az Egyesült Államoknak – Irán ősellenségének – jelentős a haditengerészeti jelenléte a Perzsa-öbölben. Az amerikai 5. flotta hajói bahreini bázisukról rendszeresen járőröznek az öböl vizein, fegyverszállítások után kutatva ellenőrzik a nemzetközi vizeken közlekedő hajókat.

Irán kínai közvetítéssel márciusban rendezte hét éve húzódó konfliktusát az öböl túlpartján fekvő Szaúd-Arábiával, mely a régió stabilitása és a gazdasági kooperáció érdekében egyezett meg addigi térségbeli fő ellenlábasával.

Teherán és Rijád közeledése megnehezítette az Irán diplomáciai elszigetelésére irányuló izraeli törekvéseket.

Izrael elleni egységfrontra szólított fel az iráni elnök

Raíszi biztosította a terrorista szövetségeseit, hogy Teherán nem hagy fel a támogatásukkal.