Izrael elleni egységfrontra szólított fel az iráni elnök

Izrael elleni egységre szólított fel csütörtökön Damaszkuszban Ebrahím Raíszi iráni elnök, aki szíriai látogatásának második napján a térség Izraellel szemben álló milíciáinak parancsnokaival is találkozott.

Raíszi a damaszkuszi elnöki palotában elmondott, az IRNA iráni állami hírügynökség által idézett beszédében elmondta, az iszlám világ, köztük a térség államainak összefogása „felgyorsítaná a cionista rezsim bukását”.

Teherán régóta nyújt anyagi és fegyveres támogatást több, Izrael ellen harcoló palesztin, libanoni és szíriai fegyveres csoportnak.

A milíciák szíriai jelenléte ellen Izrael többször tiltakozott, és az utóbbi években számos légicsapást mért a szíriai hadsereg, valamint e fegyveres csoportok feltételezett állásaira.

Az iráni államfő palesztin tisztségviselőkkel is egyeztetett, a meghívottak „köszönetet mondtak Iránnak a palesztin ellenállás támogatásáért” – közölte a sajtóval Hálid Abdul-Madzsíd, egy Szíriában élő palesztin tisztségviselő.

Raíszi továbbá biztosította a feleket, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád mozgalom magas rangú parancsnokait, hogy Teherán nem hagy fel a palesztinok támogatásával.

Szíriába érkezése óta Raíszi és szíriai hivatali partnere, Bassár el-Aszad több megállapodást aláírt, köztük az olajkitermelést, a mezőgazdasági szektort és a szabad kereskedelmi zónákat érintő dokumentumokat.

Az AP hírügynökség rámutatott arra, hogy az iráni államvasutak régóta szeretné vonalait Irakon át a szíriai Ládzikíja kikötőjéig kiépíteni, a vállalkozás a damaszkuszi kormány bírálói és a teheráni rezsim ellenfelei Irán politikai befolyásának növelésére szolgálna.

Teherán Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban. Irán és Oroszország katonai és gazdasági segítségével Damaszkusz visszaszerezte az ellenőrzést az ország nagy része fölött, Raíszi pedig szerdán azt mondta, a damaszkuszi vezetés „győzelmet aratott a polgárháborúban”.

A polgárháború kitörése óta Raíszi az első iráni államfő, aki Szíriába látogat. Bassár el-Aszad tavaly májusban járt Iránban.

Izrael már többfrontos háborúra készül

„Egy új biztonsági korszak előtt állunk” – magyarázta csütörtökön Joav Gallant védelmi miniszter.