Henry Kissinger tagadja az ellene felhozott vádakat

Henry Kissinger, aki a Nixon- és a Ford-kormány idején nemzetbiztonsági tanácsadóként és külügyminiszterként szolgált, tagadta, hogy szándékosan késleltette volna az 1973-as jom kippuri háború idején Izrael számára szükséges katonai szállítmányokat, az izraeli 12-es csatorna hétfőn sugárzott interjújában.

Elmo R. Zumwalt Jr. amerikai tengernagy, az amerikai haditengerészeti hadműveletek egykori főnöke szerint 1976-ban megjelent könyvében arról írt, hogy Kissinger akadályozta a légi szállítmányt, majd a késedelemért James Schlesinger védelmi minisztert hibáztatta.

„Nem akarom azt sugallni, hogy azt akarta, hogy Izrael elveszítse a háborút, egyszerűen csak nem akarta, hogy Izrael határozottan győzzön. Azt akarta, hogy Izrael éppen csak annyira vérezzen ki, hogy megpuhítsa a terepet az általa tervezett háború utáni diplomáciához” – írta Zumwalt.

„Ez teljes képtelenség”

– nyilatkozta Kissinger a 12-es csatornának.

Kissinger, aki szombaton töltötte be 100. életévét, azt mondta, hogy a késlekedés okai technikai kérdésekkel, és Spiro Agnew alelnök lemondásával kapcsolatos politikai botránnyal és azzal a ténnyel függött össze, hogy az Egyesült Államokban az volt a kezdeti benyomás, hogy Izrael győzelemre áll.

„Ez egy hatalmas lépés volt, amit megtettünk. Ez mentette meg Izraelt”

– mondta.

Henry Kissinger: Így lehet elkerülni a harmadik világháborút

„Most olyan mértékben felfegyvereztük Ukrajnát, hogy ők a legjobban felfegyverzett ország, a stratégiailag legkevésbé tapasztalt vezetéssel Európában”.

„Ha megnézzük a háború napjait … kedd reggelig [október 9.] azt hittük, hogy Izrael győzött és átkelt a csatornán. Csak kedd délután jött vissza [Izrael amerikai nagykövete, Simcha] Dinitz az Egyesült Államokba. És csak kedd este tudtam elérni Nixont az Agnew [válság] miatt” – tette hozzá Kissinger.

„Azt mondtuk az izraelieknek, hogy bármilyen felszerelést elvihetnek az El Al-lal. Azon a napon megígértük Izraelnek, hogy minden veszteségét pótoljuk, és ezért azt mondtuk, költsenek el minden felszerelést, amire szükségük van, mert mi itt vagyunk. A negyedik napon [a háború negyedik napján, október 9-én] kezdtük el próbálni, hogy elindítsunk egy légi szállítmányt” – mondta Kissinger.

Zumwalt magyarázata azonban széles körben elfogadottá vált, különösen, mivel Kissinger a háború után területi kompromisszumokat követelt Izraeltől

– jegyezte meg Kissinger nyilatkozata kapcsán a 12-es csatorna.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Kizárt, hogy béke legyen a Közel-Keleten, ha Iránban atomfegyverek vannak”

Henry Kissinger szerint „Izrael csak egy csapást engedhet meg magának”.