Az izraeli belbiztonsági főnök Washingtonban tárgyal

A Shin Bét biztonsági ügynökség vezetője csütörtökön Washingtonban járt, ahol magas rangú amerikai tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket a ciszjordániai biztonsági helyzet és a Palesztin Hatóság helyzetének romlása miatti növekvő amerikai aggodalom közepette – közölte egy izraeli tisztviselő.

Ronen Bar találkozói között lesznek a Fehér Házban, a külügyminisztériumban és a CIA-nál is – mondta a tisztviselő, megerősítve az Axios hírportál beszámolóját.

A tisztviselő nem pontosította, hogy Bar találkozik-e William Burns CIA-vezetővel, aki szorosan részt vesz a Palesztin Hatóság stabilizálására irányuló amerikai erőfeszítésekben.

A héten Washingtonban tartózkodott Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó is, akik a Fehér Ház és a Külügyminisztérium tisztviselőivel tárgyaltak az iráni nukleáris fenyegetésről és a Szaúd-Arábiával való béke kilátásairól.

A Fehér Ház csütörtöki rövid közleménye szerint Hanegbi és Dermer a nap folyamán találkozott Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, hogy „további megbeszéléseket folytassanak” az iráni atomfegyver megszerzésének megakadályozásáról, valamint „az Irán és megbízottjai által jelentett fenyegetésekkel szembeni fellépés módjairól”. A trió megvitatta az Oroszország és Irán „elmélyülő katonai kapcsolatával kapcsolatos közös amerikai-izraeli aggodalmakat is, valamint Ukrajna támogatásának fontosságát területének és állampolgárainak védelmében, beleértve az iráni drónok elleni védekezést”.

Fotó: Unsplash

Elemző: az USA aggódik, hogy Izrael előzetes egyeztetés nélkül támadja meg Iránt

Aggódnak Washingtonban.