A legújabb felmérésekben Ganz vezet Nethanjahu előtt

A felmérés szerint Ganz Nemzeti Egységpártja 29 mandátumot szerezne a Likud 26 mandátumával szemben – írja a Jerusalem Post. 

Egy csütörtökön közzétett új felmérés szerint Beni Ganz Nemzeti Egységpártja nyerne Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likudjával szemben, ha ma tartanák a választásokat.

A Panels Politics által a Maariv számára készített felmérés szerint a Nemzeti Egységpárt 29 mandátumot szerezne a Likud 26 mandátumával szemben. Összességében a jelenlegi koalíció 52 mandátumra csökkenne, míg az ellenzék 68-ra nőne.

Ha a Munkapárt és a Merec párt egyesülne, az új felmérés szerint együtt összesen 8 mandátumot szereznének.

A Munkapárt-Merec fúziója hatékonyan kiküszöbölné azt a lehetőséget is, hogy mindkét párt ne érje el a Knesszetbe jutáshoz szükséges szavazatszámot, ami a legutóbbi választási fordulóban a Meretz párttal történt.

A miniszterelnöki tisztség kérdésére a korábbi felmérésekkel megegyező választ kapunk: Benny Gantz áll az élen, a válaszadók 43%-a őt jelölte meg első helyen a miniszterelnöki posztra. A válaszadók 39%-a nyilatkozott úgy, hogy Benjamin Netanjahut szeretné, ha jelenlegi szerepében folytatná.

A felmérés szerint a jelenleg koalícióban lévő pártokra szavazó izraeliek 14%-a nagyobbra tartja Ganzot, mint Netanjahut, és őt részesítené előnyben miniszterelnökként.

A Jes Átid, a Szás, az Egyesült Tórai Judaizmus, a Chadash-Ta’al, a Vallásos Cionizmus és a Jiszráél Beitenu mind megőrizték a 2023. május 24-én végzett legutóbbi felmérésből származó előrejelzett mandátumszámukat. Mansour Abbász Ra’am pártja egy mandátumot nyert, így összesen öt mandátumot ért el, míg Itamar Ben-Gvir Otzma Jehuditja egy mandátumot veszített, így négyet.

Izraeli közvélemény-kutatás: Netanjahu és Lapid gyengül, Ganz erősödik

Egy új jobboldali párt, amely ellenezné az igazságügyi reformot, tíz képviselői helyet szerezne, ha ma tartanák a választásokat.