Izraeli közvélemény-kutatás: Netanjahu és Lapid gyengül, Ganz erősödik

A 12-es csatorna felmérése szerint egy új jobboldali párt, amely ellenezné az igazságügyi reformot, tíz Knesszet-helyet szerezne, ha ma tartanák a választásokat.

A Midgam Intézet és az iPanel által végzett és a 12-es Csatorna pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök és az ellenzéki Jair Lapid gyengül, míg a Nemzeti Egységpárt elnöke, Beni Ganz erősödik.

Ha ma tartanák a választásokat, a felmérés szerint a Likud párt három mandátummal gyengülne (29-et nyerne). A Jes Átid szintén veszítene egy mandátumot (23-at kapna). Ganzék eközben 17 mandátumot szereznének, a jelenlegi 12 helyett. Ezzel együtt Bezalel Szmotrics és Itamar Ben Gvir 12 mandátumot szerezne, ami kettővel kevesebb, mint a legutóbbi választásokon.

A Sász 10 mandátumot nyerne, míg az Egyesült Tóra Judaizmus megőrizné hét képviselői helyét. Ha ma tartanák a választásokat, a Munkáspárt nem lépné át a választási küszöböt, ahogy a Balad sem. A Merec öt helyet szerezne, akárcsak a Hadash-Ta’al. A Ra’am hat mandátumot szerezne, akárcsak Avigdor Liberman Jiszrael Bejtenuja.

Herzog elnök előállt egy kompromisszumos igazságügyi reformjavaslattal

Az elnök szerint javaslata megőrzi Izrael demokratikus jellegét és biztosítja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Netanjahunak nem tetszik a javaslat, Lapid még mérlegel.

A felmérésben részt vevőket arra is megkérték, hogy válaszoljanak arra, kire szavaznának, ha ma tartanák a választásokat, és egy új, az igazságügyi reformot ellenző jobboldali párt alakulna.

Egy ilyen forgatókönyv szerint a Likud párt 26, a Jesh Átid 21, a Nemzeti Egység 14, az Otzma Jehudit 12, az új párt pedig 10 mandátumot szerezne.

Ha ma tartanák a választásokat egy ilyen forgatókönyv szerint, a Munkáspárt a küszöb alatt maradna, a Merec pedig öt mandátumot szerezne. A Hadash-Ta’al, a Ra’am és a Jiszrael Bejtenu szintén öt mandátumot szerezne. Az Egyesült Tóra Judaizmus hét, a Sász pedig 10 mandátumot szerezne.

Kiborult a bili

Ez nem a demokráciáért való aggódás, hanem puccs-kísérlet a demokratikusan megválasztott kormány ellen, a megfélemlítés eszközeivel. Vélemény.