Húsz hírszerző volt az elsüllyedt olasz hajón, egy Moszad-ügynök az elhunyt

Az olasz média újabb részleteket hozott nyilvánosságra arról az olaszországi hajóbalesetről, amelyben egy izraeli is az életét vesztette. Az olasz média szerint, hogy az elhunyt a Moszad ügynöke volt.

Hétfő este az izraeli külügyminisztérium is megerősítette, hogy a hajón meghalt személy az izraeli biztonsági szolgálat nyugalmazott alkalmazottja volt.

A jelentések szerint a hajón történt esemény, amelyet kezdetben „születésnapi partiként” definiáltak, valójában a két ország titkos ügynökei közötti találkozó volt.

A hajón 20 olasz és izraeli hírszerző ügynök tartózkodott. A baleset után 10 izraeli ügynököt katonai géppel szállítottak vissza Izraelbe, az olasz hírszerzés ügynökeit pedig titokban átszállították a helyi sürgősségi osztályokról, hogy ne fedjék fel személyazonosságukat.

Erez Shimonit, az 50 éves volt Moszad-ügynököt, szerda délután három órakor helyezték örök nyugalomra az askeloni katonai temetőben.

A Moszad az izraeli Miniszterelnöki Hivatalon keresztül rövid közleményt adott ki a temetés előtt, amelyben méltatta Shimonit, de nem közölt részleteket az életéről vagy a titkos ügynökségnél töltött karrierjéről.

„A Moszad egy kedves, elhivatott és professzionális kollégát veszített el, aki évtizedeken át Izrael Állam biztonságának szentelte életét, még nyugdíjba vonulása után is.

A Moszad gyászolja a veszteséget, és osztozik a család gyászában, amelyet továbbra is támogatni és felkarolni fog” – közölte az ügynökség.

A Moszadnak kémkedett a Hegedűs a háztetőn nemrég elhunyt sztárja

Chaim Topolnak egy alkalommal szüksége is volt a színészi képességeire, hogy elkerülje a lebukást.