Újra látogatható lesz a Dávid-torony múzeum a jeruzsálemi Óvárosban

Több mint tíz év tervezés és három év építkezés után június 1-jén a szent város hivatalos múzeumaként újra megnyílik a nagyközönség előtt a híres jeruzsálemi Dávid-torony múzeum.

„Az új múzeum elmeséli a város titkait – hogyan vált Jeruzsálem, egy kicsiny város Júdea dombjain, olyan fontos várossá a világ minden tájáról érkező emberek számára”

– mondta Eilat Lieber, a múzeum igazgatója és fő kurátora.

A jeruzsálemi Dávid-torony azonban nem csak egy múzeum – hanem egyben ősi erődítmény is. A stratégiai helyszín a bibliai Hasmoneus királyság, a római és bizánci korszak, valamint a korai iszlám korszak történetét meséli el a középkoron át.

„Hegyvidéki domborzati viszonyok között, magasan fekvő helyen vagyunk, így minden uralkodó – minden király, aki irányítani akarta a várost, magát a fellegvárat ellenőrizte”

– mondta Noam Silverberg, az Izraeli Régiségügyi Hatóság régésze.

A nagyszabású felújítás magában foglalja a maradványok, köztük a fellegvár falainak és a minaretnek a konzerválását.

A múzeum mindhárom monoteista vallás történetét feltárja, tíz teljesen új tematikus galériával, amelyek Jeruzsálem 4000 éves történetét mesélik el. Ezek között szerepelnek a Második Templom, a Szent Sír-templom és a Sziklakupola makettjei.

Itt nemcsak a műtárgyakba pillanthatnak bele a látogatók, hanem az ősi történeteket is modern eszközökkel mesélik el.

„A múzeumban rengeteg új tartalmat hoztunk létre, videótérképeket, magával ragadó élményeket, gyerekeknek szóló játékokat, számítógépes játékokat”

– magyarázta Yoav Cohan kreatív igazgató.

A múzeum egyik újdonsága a „Sands of Time” (Az idő homokja) nevű nagy interaktív, multimédiás fal, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy egy gyors érintéssel felfedezzék Jeruzsálem több ezer éves történelmét.

A Dávid-torony Jeruzsálemi Múzeum megújítása azonban nem ment akadálytalanul.

„Az üvegszálas kábelek és a technológia telepítése a régészeti leletek belsejébe kihívást jelentett, mert ezt úgy kellett megtennünk, hogy ne sérüljenek a régiségek”

– emlékezett vissza Lieber.

A felújítás során nemcsak a legmodernebb történetmesélési technológiát kellett bevezetni, hanem egy új, többszintes pavilont is építettek a Jaffa-kapunál, amely az óvárosba való bejutást biztosítja.

A múzeum küldetése, hogy még több megközelíthetőséget teremtsen.

„Együtt dolgoztunk az Izraeli Régiségügyi Hatósággal, és közösen találtunk megoldásokat arra, hogyan lehet a fellegvárat akadálytalanul elérhetővé tenni”

– mondta Reut Kozak, a múzeum akadálymentesítésért és befogadásért felelős vezetője.

„Például új rámpáink és két új liftünk van, amelyekkel a felső szinten lévő helyiségek mindenki számára hozzáférhetővé váltak, a múzeum történetében először”

– büszkélkedett az i24NEWS-nek.

Ellepték Jeruzsálemet a birodalmi rohamosztagosok

Nem mindennapi eseményről számolt be a Jerusalem Post.