A lengyel antiszemitizmus zsidó áldozataira emlékeztek a varsói egyetemen

Az egyetem rektora által leleplezett emléktábla az antiszemita törvény elutasítását mutatja, amely a zsidó diákokat a második világháború előtt a többi diáktól elkülönítette.

Először tisztelgett egy lengyel egyetem azon zsidó diákok emléke előtt, akiket az 1930-as években antiszemita szabályok alapján diszkrimináltak.

Emlékükre emléktáblát helyeztek el a Varsói Egyetemen, amelyen részt vett Jákov Livne izraeli nagykövet és több száz meghívott vendég.

„Emlékeznünk kell közös történelmünk sötét részeire”

mondta Livne, miközben megköszönte az egyetem kezdeményezését.

A háború előtti Lengyelországban a zsidó diákokat elkülönítették a többi diáktól, és az egyetemi órákon a terem bal hátsó részén jelölték ki a helyüket.

Az antiszemita gyakorlatot, miszerint a zsidó diákok számára „gettóhelyeket” alakítottak ki a tantermekben, először 1935-ben vezették be a Lviv-i Politechnikumban, a ma már ukrán városban, amely akkoriban Lengyelországhoz tartozott.

1937-re a gyakorlat törvényerőre emelkedett, és a legtöbb egyetemen és intézményben alkalmazták, és a zsidó diákokat kirúgással fenyegetve kötelezték a szabályok betartására.

A zsidó diákok és néhány lengyel iskolatársuk ellenezték a kényszerű elkülönítés e gyakorlatát, és nem voltak hajlandóak a számukra kijelölt helyeken helyet foglalni.

A törvény egészen az 1939-es náci megszállásig érvényben maradt.

Tombolnak a lengyelek a fiatal izraeli énekesnő nyilatkozata miatt

Politikusok és újságírók sora kritizálja az Eurovíziós Dalfesztiválon harmadik helyezést elérő Noa Kirelt.