Nyomozás indult Roger Waters ellen

A berlini rendőrség nyomozást indított a Pink Floyd társalapítója, Roger Waters ellen felbujtás gyanúja miatt, miután egy berlini koncertjén náci tisztre emlékeztető egyenruhában volt.

A nyomozás azután indult, hogy Waters hosszú bőrdzsekit és kesztyűt viselt a nácira emlékeztető vörös karszalaggal, amelyen horogkeresztek helyett keresztbe tett kalapácsok voltak láthatóak a Mercedes-Benz Arénában május 17-én tartott koncertjén.

Waters emellett Anne Frankot Shireen Abu Aqlehhez hasonlította, az Al Jazeera újságírójához, akit tavaly lelőttek, miközben az IDF katonái és palesztin arab terroristák közötti összecsapásokról tudósított Dzsenínben.

„A berlini állami bűnügyi hivatal állambiztonsági osztálya népfelbujtás gyanúja miatt (a német büntető törvénykönyv 140. paragrafusának 4. bekezdése) büntetőeljárást indított” – mondta Martin Halweg rendőrségi főfelügyelő

A Simon Wiesenthal Központ szerint felelősségre kell vonni Roger Waters-t

Felhívást intézett a német hatóságokhoz az antiszemitizmus elleni küzdelem vezető szervezete.

„A viselt ruházat alkalmas arra, hogy a náci rezsim erőszakos és önkényes uralmát igazolja és dicsőítse, az áldozatok méltóságát sértő és ezáltal a köznyugalmat megzavaró módon.

A nyomozás lezárása után az ügyet jogi értékelés céljából továbbítják a berlini ügyészségnek” – tette hozzá a rendőrfőnök.

Waters a hétvégén újabb koncertet ad Frankfurtban, ami miatt a város zsidó közössége tüntetést szervezett a rendezvény előtt.

Waters hírhedt Izrael-ellenes kijelentéseiről és tetteiről. A múltban hasonlította már Izraelt a náci Németországhoz, és egy belgiumi koncertje során egy Dávid-csillaggal ellátott óriás léggömb malacot is szabadon engedett.

A cionizmust „csúnya foltnak” nevezte, amelyet el kell távolítani.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Roger Waters Frankfurtban és Krakkóban persona non grata – Budapesten miért nem?

A magyar nyilvánosság – ezen belül a zsidó közösségek – ingerküszöbét egyelőre nem lépte át a művész antiszemitizmusa – írja a TEV.