Aljakszandr Lukasenka: megkezdődött az orosz atomfegyverek átszállítása

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek átszállítása Oroszországból Fehéroroszországba – jelentette be csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség híradása szerint Minszk és Moszkva a nap folyamán megállapodást írt alá arról, hogy a nukleáris tölteteket egy különleges létesítményben fogják tárolni, amely körülbelül egy hónap múlva készül el.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a fegyverek Moszkva ellenőrzése alatt maradnak.

„Oroszország nem adja át az atomfegyvereket Fehéroroszországnak. Az ellenőrzés és a bevetésükről való döntés az orosz fél kezében marad”

– idézte az Interfax orosz hírügynökség a minszki aláírási ceremónián részt vevő Sojgut.

„Ma a kollektív Nyugat példátlan nyomást gyakorol Fehéroroszországra és Oroszországra egyaránt a nemzetbiztonság minden vonatkozásában” – közölte Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter. Hozzátette, hogy Minszk ezért a partnerség elmélyítésében érdekelt Moszkvával.

Szvjatlana Cihanouszkaja, emigrációba kényszerült ellenzéki vezető szerint a hazájába telepített orosz nukleáris fegyverek egész Európára veszélyt jelentenek.

„Amikor taktikai nukleáris fegyverekről van szó, úgy a legtöbbje ezeknek legalább olyan erővel bír, mint amely 140 ezer embert ölt meg Hirosimában”

– hangoztatta Cihanouszkaja.

Az úgynevezett taktikai nukleáris fegyverek jelentős károkat képesek okozni, de kisebb hatósugárban pusztítanak a stratégiai nukleáris fegyverekhez képest.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Schrödinger macskája, belarusz módra

Ezt az orosz-belarusz Uniót még Borisz Jelcin testálta ránk, ezzel a kreatív ötlettel kívánva sámfázni összeomló népszerűségét. Robert C. Castel jegyzete.