Köves Slomó: A tízparancsolat nagy mértékben meghatározza civilizációnkat

Köves Slomót, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbiját szerdán a TV2 Mokka című reggeli műsorában kérdezték sávuot, a Tóraadás ünnepéről. A rabbi elmondta, hogy sávuot szinte minden évben egybeesik a keresztény pünkösddel, amely ünnep szintén egy „sávuoton” történt — számol be a zsido.com.

„A keresztény pünkösd ünnepe is egy sávuoton történt, ezt úgy is fordíthatnánk, hogy a hetek ünnepe”

– magyarázta Köves Slomó.

A rabbi visszaemlékezett a hét héttel ezelőtti pészah ünnepére is, amely előtt szintén vendégeskedett a Mokka adásában. Elmondta, hogy pontosan hét hét telt el a „zsidó húsvét”, vagyis a szabadulás ünnepe (pészah) és a Tóraadás, más szóval a tízparancsolat kinyilatkoztatásának ünnepe között.

„Sávuotkor azt ünnepeljük, hogy 3335 évvel ezelőtt a hagyomány szerint, a zsidó nép ott állt a Szináj-félszigeten, a Szináj-hegy lábánál és megkapta a tízparancsolatot – ami ilyen értelemben univerzálissá teszi ezt az ünnepet,

hiszen a tízparancsolat mindannyiunk mai civilizációját nagyon nagy mértékben meghatározza”

-tette hozzá a rabbi.

A hagyomány szerint a Szináj-hegyi Tóraadáskor az egész nép jelen volt, annak minden nemzedéke egészen az idők végezetéig. A Tórában szereplő Szináj-, vagy másképpen Chorev-hegy volt az, melynek lábánál a zsidók összegyűltek, hogy meghallgassák a tízparancsolatot.

Szó esett a tízparancsolat fontosságáról is a mai világban, illetve arról is, hogy sávuot ünnepe kilóg a zsidó ünnepek sorából,

ugyanis nem a zsidó nép csodás megmenekülését ünnepeljük – ahogyan ezt a legtöbb zsidó ünnepen tesszük – hanem a szövetséget ember is Isten között.

Ez a szövetség jelenik meg a tízparancsolatban, amely olyan alapértékeket fektet le, amelyek tudnak relevánsak lenni a mai ember számára is.

Sávuot ünnepén szokás finom édes és tejes ételeket fogyasztani mondta el a rabbi:

„A zsidó hagyomány szerint ezzel azt akarjuk kifejezni, hogy Istennel való kapcsolatunk, szövetségünk annyira kedves és édes a zsidó nép számára, mint a kisbaba és az édesanyja közötti anyatej szövetsége. Érdekesség, hogy virágokkal díszítjük ezen az ünnepen a zsinagógákat. ”

Tekintse meg az alábbi linkre kattintva a teljes beszélgetést:

Ember és Isten házassága: Csütörtökön kezdődik a Sávout, a Tóraadás ünnepe

Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához.

Sávuót ünnepéről

A zsidó vallás szerint sávuót, a hetek ünnepe, a Sínai-hegyi Tóraadás emléknapja, az új kenyér ünnepe.