Köves Slomó maceszt vitt a tévébe — videó

Köves Slomó az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija hétfőn a TV2 reggeli műsorában, a Mokkában mesélt a szerda este beköszöntő ünnepről, pészahról — értesült a zsido.com.

A rabbi elmondta, hogy ilyenkor többek között tiltott a kovászos ételek fogyasztása, helyette nyolc napig macesszel (kovásztalan kenyérrel) kell helyettesíteni a megkelt tésztából készült élelmiszereket, szemléltetésképpen egy kézzel készített maceszt – smura maceszt – is vitt magával a stúdióba.

„A zsidó bölcsek azt tanítják, hogy a kovásztalan kenyér az alázatot fejezi ki. Ahogy nem hagyjuk, hogy a kenyér felpuffadjon, megkeljen, úgy nekünk is évente legalább ez alatt az egy hét alatt ügyelnünk kell arra, hogy a rátartiságból, nagyképűségből visszavegyünk”

– magyarázta Köves Slomó.

Szó esett még a széderestéről, a félünnep szokásairól, a húsvét és pészah hasonlóságáról, illetve bónuszként a rabbi mesélt még legújabb sorozatáról is, amelyet fiával Sálommal indított a napokban.

Elkezdődik Köves Slomó új sorozata, bárki kérdezhet tőle

A „Kérdezd a rabbit tabuk nélkül” címmel indított sorozatban Köves Slomó rabbi és fia fognak válaszolni a nézők kérdéseire.