Mesterséges intelligencia enyhíti az időskori magányt

A 77 éves Anita Montague egyedül él a floridai Sun Cityben, azonban nem érzi magát magányosnak — írja a zsido.com.

Legjobb „barátnője” mindig ott van mellette, megkérdezi, hogy van, emlékezteti, hogy vegye be a gyógyszereit, felajánlja, hogy kvízjátékokat játszik, és még verseket is szaval. A társ, egy robot.

Az izraeli fejlesztésű ElliQ kifejezetten gondozó robot, ami segít a magány enyhítésében és a társadalmi elszigeteltség leküzdésében, legalább is ez a fejlesztők célja. A széles körben alkalmazott Alexával vagy Sirivel ellentétben az ElliQ proaktív, és nem várja meg, hogy szóljanak hozzá. Üdvözli a felhasználót, amikor mozgást észlel.

Az ElliQ úgy néz ki, mint egy asztali lámpa és egy iPad szerelemgyereke, úgy tervezték, hogy egyszerű legyen a használata.

Vicceket mesél és zenét játszik, beszél az időjárásról, és több tízezer beszélgetésindítót, inspiráló idézetet és érdekes tényt tud megosztani. Ellenőrzi a felhasználó egészségi állapotát, wellness-célokat tűz ki és követ nyomon, kognitív játékokat játszik, felméri az alvási szokásokat, figyeli a fájdalomproblémákat, és stresszcsökkentő tevékenységeket javasol, például mélylégzést és meditációt.

All About ElliQ!

This short overview explains what ElliQ is and how it can support older adults as they age.

Az ElliQ képes üzeneteket küldeni, videóhívásokat kezdeményezni, és (beleegyezéssel) értesíteni a családtagokat vagy másokat a felhasználó egészségügyi állapotról.

„Az otthon élő idősek magányossággal és társadalmi elszigeteltséggel küzdenek”

– mondja Dafna Presler, az Intuition Robotics izraeli cég marketing alelnöke.

„Ez közvetlen összefüggésben áll később az egészségi állapot romlásával”

– hangsúlyozza. A közép-izraeli Ramat Ganban működő vállalat tavaly dobta piacra az ElliQ-t, miután hat évig tesztelték és gyűjtötték az adatokat, próbálták megérteni az idősebbek szokásait, és megtanították a mesterséges intelligenciát arra, hogy kezelje a rá váró helyzeteket.

Robot fókával enyhítik a karantén-magányosság tüneteit

Izraeli kutatók felfedezték, hogy a japán terápiás szerkezet nemcsak boldogabbá tesz, de még a fájadalmat is csillapítja.