Robot fókával enyhítik a karantén-magányosság tüneteit

Egy szőrös fóka-robot segítségével végeztek vizsgálatokat.

Köztudott, hogy egy kedves ölelés vagy törődő érintés egész nagy változást tud okozni az ember közérzetében. Sőt, több tudományos kísérlet is bizonyította, hogy az emberek közötti érintkezések képesek hangulatjavító és fájdalomcsillapító hatást gyakorolni.

Éppen ez az egyik oka annak, hogy a koronavírus okozta karantén helyzet sokakat állított érzelmi nehézségek elé az elmúlt hónapokban, és a magány okozta hiányt gyakran szomorúság követte azok esetében, akik egyedül maradtak otthonukban.

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem fizikoterápiai részlegének kutatói úgy döntöttek: vizsgálni kezdik, létezik-e más eszköz, ami helyettesíteni — vagy legalább átmenetileg pótolni — képes az emberi érintkezéseket.

A kísérletek eredményeiről Shelly Levy-Tzedek mesélt az Israel21C nevű oldalnak. Beszámolója szerint a kutatáshoz egy Paro nevű japán terápiás robotot használtak. A plüssállatra emlékeztető eszköz úgy néz ki, mint egy fehér fóka, ami mozog és hangot ad ki, ha beszélnek hozzá vagy megérintik.

A kutatók felfedezték, hogy a Paróval történő, egy óránál rövidebb ideig tartó találkozás javította a résztvevők közérzetét, valamint csökkentette az enyhébb és súlyosabb fájdalmakat is.

Amikor a résztvevők megérintették az állatot, nagyobb mértékben múltak el fájdalmaik, mint amikor csak egyszerűen láthatták azt a teremben elhelyezve.

Paro the robotic seal

Paro the robotic seal is a new kind of animal therapy. Designed to reduce anxiety, depression, and loneliness, while also stimulating and engaging with peopl…

„Ezek az eredmények új stratégiák kidolgozásában segíthetnek a fájdalomkezelésben és a közérzet javításban, amikre most különösen nagy szükség van, hiszen a szociális távolságtartás kiemelt szerepet játszik a közegészségben”

— hangsúlyozta Levy-Tzedek.

Az egyik legmeglepőbb felfedezésként kiemelte: a tesztelés résztvevőinél csökkent az oxitocin, amit gyakran „szerelemhormonnak” is neveznek, és leginkább a romantikus vagy anya-gyermek kapcsolatokban játszik kulcsszerepet.

A jelenség megértéséhez szükséges tudni, hogy a legújabb tanulmányok szerint az oxitocin-termelés stresszt okoz azokban az esetekben, ha nem a hozzánk közel álló kapcsolatokon belül jelenik meg. Így, minden más esetben a hormon csökkenése tulajdonképpen relaxáló hatással bír.