Nyomozás indult az osztrák vonaton felharsant Hitler-beszéd miatt

flat screen TV on ceiling

Amint korábban megírtuk, Adolf Hitler egy beszédének felvételét játszották le hangosbemondón az osztrák állami vasúttársaság (ÖBB) egy Bécsbe tartó járatán.

A hangos Hitler-beszéd végén az ujjongó tömeget is tisztán lehetett hallani a „Heil Hitler” és a „Sieg Heil” felkiáltással. Az üzemeltető szerint nem először fordult elő ilyesmi az utóbbi napokban. Az ügyben vizsgálatot indítottak – számol be a Tett és Védelem Alapítvány.

Az ÖBB közölte, hogy két gyanúsítottak már felkutattak, akik egy kulccsal fértek hozzá a hangosbemondóhoz, majd egy mobiltelefon segítségével játszották le a hangfelvételeket. Az incidensről videófelvételt készített a járaton tartózkodó David Stögmüller osztrák zöldpárti parlamenti képviselő, a bizonyítékot átadták a rendőrségnek. Arról nincsenek információk, hogy az elkövetők miként jutottak hozzá a kulcshoz.

euronews on Twitter: „🇦🇹 Austrian authorities have launched an investigation after a speech by Adolf Hitler, including shouts of ‘Sieg heil’, was played over intercom on a train journey to Vienna.Two suspects, believed to have accessed the intercom with a key, have been tracked down. pic.twitter.com/Uudp6HDlIj / Twitter”

🇦🇹 Austrian authorities have launched an investigation after a speech by Adolf Hitler, including shouts of ‘Sieg heil’, was played over intercom on a train journey to Vienna.Two suspects, believed to have accessed the intercom with a key, have been tracked down. pic.twitter.com/Uudp6HDlIj

A vonaton utazott Schlomo Hofmeister, a bécsi zsidó hitközség rabbija is, aki elmondta: az emberek nevetni kezdtek, amikor meghallották a beszédet. „Ezt különösen zavarónak találtam” – írta Hofmeister a Twitteren, ahol megjegyezte, hogy a vasúttársaságtól nem kaptak magyarázatot a történtekre.

Egy nemrégiben készült közvélemény-kutatás szerint a nácizmus egyre inkább terjed Ausztriában, ahol minden harmadik ember úgy véli, hogy a zsidók egyre nagyobb „hatalmat és befolyást” gyakorolnak a politikában és a médiában. A kormány által megrendelt, áprilisban közzétett felmérésből kiderül, hogy az utóbbi időszak társadalmi válságai, köztük a koronavírusjárvány, a magas infláció és az ukrajnai háború miatt népszerűbbé váltak a a radikális nézetek és az összeesküvés-elméletek.

Fél percen át Hitler és a „Sieg Heil!” harsogott a hangosbeszélőből egy vonaton

Adolf Hitler beszéde szólalt meg vasárnap egy osztrák vonaton – írja a Mandiner.