Hadihajókat küldene az Antarktiszra Izrael esküdt ellensége

Az iráni kormánypárti média szombaton arról számolt be, hogy az ország „a közeljövőben” haditengerészetének egyes elemeit akarja az Antarktiszra küldeni – írja a The Jerusalem Post.

A Tasnim jelentése nem részletezte az összes részletet, de azt írta, hogy ez évek óta cél Irán számára. Sőt, már 2012-ben is arról szóltak a hírek, hogy Irán ki akarja terjeszteni antarktiszi jelenlétét.

Irán nemrég két hajót küldött a „világ körüli” útra, amellyel Teherán megpróbálja megmutatni, hogy képes tengeri hatalmat kivetíteni hazájától távol.

Ezeknek a haditengerészeti utaknak nagyrésze csupán szimbolikus. Iránnak kicsi a haditengerészete, ugyanakkor egységei rendszeresen zaklatják a külföldi hajókat a Perzsa-öbölben, ahol megpróbálják kikezdeni az amerikai jelenlétet. Ennek érdekében Irán már drónokat is bevetett kereskedelmi hajók célba vételére, és nemrégiben lefoglalt két tankert is.

„Irán az Antarktiszon akar szerepet vállalni, nyilvánvalóan azért, hogy megmutassa, hogy egyike lehet annak az 52 országnak, amely aláírta az Antarktisz-szerződést”

– írja a Tasnim News.

Az Egyesült Államok kész megállapodni Izrael halálos ellenségével

Egy amerikai lap közölt új információkat Washington terveiről.

A jelentés megjegyzi, hogy jelenleg 30 ország 70 aktív kutatóközponttal rendelkezik a hideg kontinensen.

Irán szerint az Antarktiszon való jelenléte „különböző tudományos, jogi és politikai, geostratégiai, gazdasági, kapacitásépítési és az új technológiákhoz való hozzáférés szempontjából fontos, mivel a jövőben ez a régió a nemzetközi színtér egyik fő kérdése lesz”.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság állandó bázisának létrehozása a Déli-sark [régióban] országunk stratégiai mélységének növelése érdekében az elmúlt években felmerült, és terveket jelentettek be ennek megvalósítására, de nem világos, hogy ezek a tervek jelenleg milyen stádiumban vannak”

– áll a jelentésben.

Irán szerint ha minden jól megy közvetlen hozzáférést szerezhetnének a sarkvidékhez, és így „szuverenitást” követelhetnének maguknak a területen.

Bemondta a védelmi miniszter: Iránnak több atombombához elegendő uránja van

„Irán nem elégszik meg egyetlen atombombával” – figyelmeztetett Joáv Gallant.