Bemutatjuk Júliát, az izraeli strandokon békésen szundikáló barátfókát

A ritka és veszélyeztetett mediterrán barátfóka akkor vált híressé, amikor a múlt héten először megjelent az izraeli partoknál, majd több napot töltött a jaffai strandon.

A héten Júlia nagyrészt a tengeren volt, és csak rövid megállókra tért vissza a szárazföldre. Szombaton a Tel-Avivtól délre fekvő Palmachim természetvédelmi terület strandján látták.

Júliát, akinek a nevét egy helyi fiú adta, aki először fedezte őt fel. A veszélyeztett fóka hamarosan 24 órás megfigyelés alá került a sajtó és az Izraeli Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság részéről, amely önkénteseket küldött, hogy figyeljék és biztosítsák, hogy az érkezése miatt összegyűlt tömeg ne zavarja meg.

Júlia egy mediterrán barátfóka, egyike a világon fennmaradt mintegy 600-700 egyednek, bár más becslések szerint ez a szám még ennél is alacsonyabb, ezért a faja veszélyeztetettnek minősül.

CGTN America on Twitter: „Yulia, an endangered #Mediterranean monk #seal, came ashore at a beach in Tel Aviv, Israel, attracting crowds. pic.twitter.com/Nk5PmPw5uE / Twitter”

Yulia, an endangered #Mediterranean monk #seal, came ashore at a beach in Tel Aviv, Israel, attracting crowds. pic.twitter.com/Nk5PmPw5uE

Júlia kedvetlen volt és remegett, amikor először érkezett az izraeli partokhoz, és a szakértők aggódtak, hogy beteg. Amikor azonban a Nemzetközi Természetvédelmi Unió török kutatói képeket kaptak Júliáról, felismerték, hogy egy már korábban látott, Tugra nevű barátfókáról van szó, amelyről köztudott, hogy előszeretettel úszik nagy távolságokat és szundikál rendkívül hosszú ideig a partokon.

Elmondásuk szerint Júlia már több mint 20 éves, és híresen sokat utazik, már Görögországban és Törökországban is többször látták.

Óriási medúzaraj lepte el Izrael partjait

Látványos drónfelvételen a tengeri előlények garmadája.