Óriási medúzaraj lepte el Izrael partjait

A Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság a Földközi-tengerben élő hatalmas medúza-rajok számának növekedését a környezetszennyezésre és az éghajlatváltozásra vezeti vissza.

Haifa partjainál egy óriási medúzarajra bukkantak – közölte szerdán az izraeli Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság.

A hatóság azt követően tette közzé a kedden észlelt rajról készült képeket, hogy a tengeri élőlények közül már sokat partra vetett víz.

„Az emberek által elkövetett számos dolog segíti a medúzák szaporodását, többek között a Szuezi-csatorna kiásása, a tenger szennyvízzel való szennyezése, az éghajlatváltozás és a medúzák ragadozóinak, például a naphalaknak és a tengeri teknősöknek okozott károk.

Ez egy újabb ok arra, hogy megóvjuk a tengert”

– áll a környezetvédelmi szervezet közleményében.

Jellyfish swarm spotted off coast of Haifa bay

A huge swarm of jellyfish was observed in the Haifa Bay area during a tour taken by director general of the Israel Nature and Parks Authority Raya Soraki wit…

Az Izraelbe látogató medúzák többsége vándorló, invazív faj, amelyek az Indiai-óceánból származnak, és vélhetően a Szuezi-csatornán keresztül jutnak el a Földközi-tenger keleti részébe.

A medúza csápjai csíphetnek és mérget fecskendezhetnek az emberbe, ami általában enyhe vagy súlyos kellemetlenséget okoz, ritka esetekben rendkívüli fájdalommal, vagy akár halállal is járhat.

A medúzák Izrael energiaellátását is veszélyeztetik, mivel beszívják őket az ország erőművei, amelyek tengervizet használnak hűtésre.

A tengerből jön a földgáz Izraelbe

Sok part menti lakos aggodalmát fejezte ki a szennyező anyagok várható kibocsátása miatt.