A tengerből jön a földgáz Izraelbe

Megkezdték a gázkitermelést a Leviatán nevű, tenger alatti izraeli gázmezőn a természetvédelmi szervezetek és a helyi lakosság tiltakozása ellenére – jelentette a helyi média.

A Noble Energy nevű vállalat éjjel üzembe helyezte a gázvezetékeket, és reggel megkezdte a gáz Izrael területére szállítását, miután a kormány zöld jelzést adott a műveletekhez.

22 trillió köbméterre becsült földgázkincs Haifától százhuszonöt kilométerre, nyugatra található a Földközi – tenger alatt. Onnan két, 120 kilométer hosszú tenger alatti csővezetéken szállítják a 47 méter magas feldolgozóplatformra, amely a tengerparttól 10 kilométerre, nyugatra fekszik.

A gázfeldolgozás teljesen ezen a tengeri állomáson zajlik majd, ahonnan a feldolgozott gázt és a stabilizált kondenzátumot két csővezetéken szállítják a partra, ahol a gázt bekapcsolják a nemzeti gázszállító rendszerbe.

Az éjszaka végrehajtott  gázberendezés-teszt során kiürítették a nitrogént a  csövekből, hogy helyét átadják a kitermelt gáznak. Ezt a lépést többször elhalasztották az elmúlt hetekben, mert a környezetvédelmi csoportok azt állították, hogy az ehhez szükséges vegyi anyagok rákkeltő hatással lehetnek. Sok part menti lakos aggodalmát fejezte ki a szennyező anyagok várható kibocsátása miatt, és kedden sokan elköltöztek otthonaikból a környéken, Zichron Jákov város körzetében.

Fotó: The Times of Israel

A hónap elején a bírósághoz benyújtott petíciójukban azt állították, hogy a nyolcórás teszt során több szennyező anyag szabadul fel, mint egy vagy két évben a rendszeres fúrási műveletek során. Érvelésüket azonban a jeruzsálemi kerületi bíróság elutasította, mert az állami szakemberek a tesztet biztonságosnak ítélték meg.

 Októberben egy tudományos folyóirat egy olyan tanulmányt publikált, amely megállapította, hogy a Noble Energy által a Leviatán platformon elvégzett környezeti hatásvizsgálatok nagymértékben alábecsülik a szennyező anyagok kibocsátásának mennyiségét,

„hibákat tartalmaznak”, „túlságosan egyszerűsített” modellekre támaszkodtak, és magasabb szakmai színvonalon kellett volna elvégezni őket. Ezeket a  megállapításokat a Noble Energy elutasította, s kijelentették, hogy olyan technológiát alkalmaznak, amely a nullához közel tartja a légszennyezést.

A Noble Energy szerint gázkitermelésük elősegíti a drága és szennyezőbb szén fokozatos megszüntetését, lehetővé teszi a gáz exportját, s versenyképesebbé teszi az izraeli gazdaságot.

A jeruzsálemi bíróság engedélyezi a tesztfúrásokat a Leviatán gázmező területén

Többen figyelmeztettek az izraeli partok mentén található Leviatán gázmező területén folytatott kitermelés a környezetre gyakorolt esetleges veszélyeire, de a bíró szerint e megállapítások nem bizonyítottak.