A jeruzsálemi bíróság engedélyezi a tesztfúrásokat a Leviatán gázmező területén

Többen figyelmeztettek az izraeli partok mentén található Leviatán gázmező területén folytatott kitermelés a környezetre gyakorolt esetleges veszélyeire, de a bíró szerint e megállapítások nem bizonyítottak.

A jeruzsálemi helyi bíróság csütörtöki döntése megengedi a tesztek folytatását, miután három helyi önkormányzat nyújtott be petíciót a kísérletek leállítását kérve. Eli Abarbanel bíró szerint azonban kérésük nem volt megfelelő tényekkel alátámasztva, így az állami szakértők véleményének adott igazat, amelyek szerint a kísérletek biztonságosak – írja a The Times of Israel.

Egy másik petíció ügyében, melyet egy környezetvédő csoport adott be a bíróságra, később hoz döntést a bíróság.

A Leviatán-projektet vezető konzorcium közleményben fejezte ki örömét az ítélettel kapcsolatban, melyben hangsúlyozták, hogy „a kísérleteket több minisztérium, így a környezetvédelmi és az energiaipari tárcák szakemberei is folyamatosan vizsgálják”.

„A Leviatán-projekt keretében felszínre hozott gáz nagyban hozzájárul az izraeli levegőminőség javulásához, hiszen a hagyományos szenet lehet vele kiváltani, amellett, hogy nagyban növeli az energiaellátás biztonságát, illetve kedvező platformot teremt különböző kereskedelmi megállapodásokhoz”

– áll a közleményben.

A Leviatán-projekt fúrótornya

A kitermelési próbaüzemeket szerdán vagy csütörtökön kellett volna elkezdeni, azonban amiatt, hogy az ügy bíróságra került, várhatóan csak jövő héten kezdődhet meg a tényleges munka.

Aktivisták az általuk veszélyzónának vélt Haifa lakosságának egy részét igyekeznek otthonuk elhagyására bírni, terveik szerint a tömeg Tel-Aviv felé veszi majd az irányt, ahol folytatódnak a projekt elleni tüntetések.

A kitermeléssel kapcsolatosan mind az állam, mind az energia kitermeléssel és értékesítéssel foglalkozó cégek szakemberei optimisták, de ez aligha győzi meg Haifa Hol-Carmel és másik öt városrész lakosságát és annak vezetését.

A petíció szerint akár már egy óra tesztelés során több szennyezés kerülhet ki, mint egy vagy két év megszokott kitermelése alatt.

Juval Steinitz, energiaügyi miniszter szerint a gáz már a jövő év elején felhasználható és értékesíthető lesz, részben egyiptomi exportra.

Mint ismeretes, a Leviatán és más gázlelőhelyek felfedezése rendkívüli izgalommal tölti el az energiahordozókban korántsem bővelkedő Izraelt, szakértők a gáz értékesítéséből több milliárd dolláros bevételre számolnak. Környezetvédők azonban – különösen a törésvonalak mentén – súlyos környezetkárosításra figyelmeztetnek.

Erre utal az egyik nagy presztízsű tudományos folyóirat októberi jelentése is, miszerint a Noble Energy konzorciumnak a Leviatán gázmezővel kapcsolatos környezetvédelmi hatástanulmányai számos csúsztatást és jelentős szakmai hibát tartalmaznak, egyben olyan számítási modellt alkalmaznak, mely túlzottan leegyszerűsíti a projekt környezetre gyakorolt hatásának bemutatását.

A Leviatán-mező mintegy 125 kilométerre található a haifai partoktól, és becslések szerint 11 trillió köbméter természetes gázt és közel félmillió hordó olajat rejt.

Gázkitermelésbe kezd Izrael a Földközi-tengeren

A fúrótorony felépítménye a következő hónapokban elkészül, és a tervek szerint év végéig megindulhat a kitermelés.