A Pentagon elszámolta az Ukrajnának járó támogatásokat

A Pentagon „legalább 3 milliárd dollárral” túlszámolta az Ukrajnának küldött fegyverek és egyéb katonai segélyek értékét – közölték csütörtökön a védelmi minisztérium tisztviselői.

Az elszámolási hiba azt eredményezheti, hogy „több fegyvert küldenek Kijevnek az orosz erők elleni védelemre” – írja a Reuters, amely elsőként számolt be a hírről.

A képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságának elnöke, Mike Rogers és a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Michael McCaul közös nyilatkozatban közölte csütörtökön: „Ezeket a pénzeszközöket a közelgő ellentámadáshoz szükséges extra ellátmányokra és fegyverekre lehetett volna fordítani, ahelyett, hogy a költségvetési év hátralévő részére megritkították volna a pénzeszközöket”.

„Az elnöki lehívási csomagok rendszeres felügyeleti folyamata során a minisztérium következetlenségeket fedezett fel az Ukrajnának szánt felszerelések értékelésében” – mondta Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára csütörtök este e-mailben küldött nyilatkozatában.

„Egyes esetekben a „nettó könyv szerinti érték” helyett a „pótlási költséget” használták, ezért túlbecsülték az amerikai készletekből lehívott felszerelések értékét. Ez a túlértékelés nem korlátozta az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat, és nem befolyásolta a képességek harctérre való eljuttatását”.

Rogers és McCaul szerint az elszámolási hibát két hónappal ezelőtt fedezték fel „és csak ma osztották meg a Kongresszussal”, ami szerintük „enyhén szólva is rendkívül problematikus”.

A Pentagon képviselői nem kívánták kommentálni Rogers és McCaul nyilatkozatát.

Nem volt azonnal világos, hogy mely fegyvereket becsülték tévesen túl.

A védelmi minisztérium tisztviselői még mindig próbálták meghatározni a teljes túlértékelést.

Az USA összesen „több mint 30,4 milliárd dollárt fordított biztonsági támogatásra Ukrajnának a Biden-kormányzat kezdete óta” – áll a Pentagon közleményében.

Ukrajna már idén ősszel megkapja az amerikai Abrams harckocsikat

Már idén ősszel megérkezhetnek Kijevbe az amerikai tankok.